EVEA Panga hoiustajail lootus tagasi saada kokku 72 protsenti nõuetest

27. veebruar 2004, 13:56

EVEA Panga pankrotihaldurid on esitanud kohtule kolmanda jaotisettepaneku, mille kohaselt saaksid võlausaldajad veel seitse protsenti nõuetest tagasi.

Kahe eelmise jaotisega on seni võlausaldajatele hüvitatud ligi 65 protsenti kaitstud nõuetest ehk 306 miljonit krooni. Kui kohus kinnitab kolmanda jaotise, tähendab see seda, et EVEA võlausaldajad saavad tagasi kokku veidi üle 72 protsendi oma nõuetest.

Tallinna linnakohtunik Ene Tsefels ütles, et ilmselt kinnitab ta haldurite esitatud jaotisettepaneku järgmise nädala jooksul.

EVEA Panga pankrotihalduri Villu Tragoni sõnul alustavad nad väljamaksete tegemist kohe pärast jaotisettepaneku kinnitamist. Ühtlasi hakkavad haldurid koostama ka lõpparuannet, et EVEA Panga pankrotiprotsessiga ühele poole saada.

Kolmanda jaotise kohaselt läheb ümberjagamisele 42 miljonit krooni. ?Selle summa sees on ka esimeses ja teises jaotises välja maksmata jäänud 8,6 miljonit krooni,? rääkis Tragon. ?Kui võlausaldaja ei ole eelmiste jaotistega talle ette nähtud hüvitist välja võtnud, läheb see raha ümberjaotamisele kõigi teiste võlausaldajate vahel.?

EVEA Panga vastu kaitses ligi 4500 võlausaldajat kokku nõudeid 479 miljoni krooni eest.

Tragon ei soostunud ütlema, kes eraisikutest on suuremad võlausaldajad. ?Need on peamiselt vene kogukonda kuuluvad isikud, kelle nimi ei ütle nagunii midagi,? lisas Tragon.

Tragoni sõnul ei tähenda nõuete rahuldamise suur protsent sugugi seda, et EVEA Pank justkui polnudki pankroti väljakuulutamisel 1999. aasta 5. veebruaril maksejõuetu. ?EVEA Pank oli ilmselgelt pankrotis,? rõhutas Tragon.

?Saame nii suures ulatuses nõudeid hüvitada paljuski tänu Eesti Panga otsustavale tegutsemisele,? põhjendas Tragon. ?EVEA Panga juhtkond lihtsalt ei jõudnud kogu vara välja kantida.? Tragon lisas fakti, kuidas näiteks 1998. aasta 1. oktoobril ehk päev enne pankrotimenetluse algatamist läks EVEA Pangast välja 80 miljonit krooni.

Pankrotistunud Maapanga võlausaldajatele on kolme jaotisega kokku hüvitatud 715 miljonit krooni ehk 57 protsenti kaitstud nõuetest. ERA Panga pankrotiprotsessis on võlausaldajatele väljamakset tehtud üks kord ? kokku 130 miljonit krooni ehk 38 protsenti nõuetest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing