USA nõudluse kasv tõstis vase kaheksa aasta kõrgtasemele

Raivo Sormunen 02. märts 2004, 00:00

Vase tulevikulepingute hind tõusis eile New Yorgi kaubabörsil viimase kaheksa aasta kõrgeima tasemeni, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

Metalli hinna tõusuks andis tuge International Copper Study Groupi raport, mille kohaselt kasvas USAs nõudlus vase järele juba üheksandat järjestikust kuud. Viimase poole aasta jooksul on USAs nõudlus vase järele kasvanud kahe kümnendi kiireimas tempos.

?USA nõudlus vase järele kasvab ajal, kui maailma suurima vasetarbija Hiina tugev nõudlus vase järele püsib,? ütles kaevanduskompanii BHP Billiton juhtfiguur Mike Salamon. ?Hiina juhib nõudlust ning ka USA on rajal tagasi,? lisas ta.

Vasenõudluse taga on ka USA 45 aasta madalaimal tasemel püsivad intressimäärad, mis on pannud inimesi rekordiliselt uusi maju ehitama. Ehitussektor on suurim vasetarbija, võttes igast toodetud kilost endale 400 grammi. Ainuüksi üks maja vajab juhtmete või torude tõttu keskmiselt ligi 200 kilogrammi vaske.

International Copper Study Groupi andmeil toodeti möödunud aasta 11 kuuga vaske 421000 tonni nõudlusest vähem. Kokku toodeti sellel ajavahemikul 13,9 mln tonni metalli. Sel aastal võib nõudlus pakkumist veelgi rohkem ületada.

?Meie jaanuari ja veebruari tellimused olid tõenäoliselt kolmandiku võrra suuremad kui möödunud aastal,? ütles Joseph Gartland elektrijaamade ja laevade ehitajaid metallijuppidega varustavast firmast Willow Grove. ?Mul ei jätku inimesi, et tellimusi vastu võtta,? lisas ta.

Vase maikuulepingute hind tõusis eile New Yorgi kaubabörsil 1386 dollarini naela kohta, mis on kõrgeim hind pärast 1995. aasta augustit. Londoni metallibörsil tõusis vasetonni hind eile 3021 dollarini. Aastaga on vase hind kosunud 74 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing