Ülo Toomsalu • 2. märts 2004 kell 6:03

EPL: Praktika euroliidus tõmbab noored haritlased välismaale

Euroopa Liidu administratsioon ootab liitujamaade kõrgkoolide lõpetajaid praktikale, millega võib kasvada haritud inimeste äravool Eestist.

Euroopa Komisjoni ja Euroopa Fondi uurimuse järgi võib järgmise viie aasta jooksul kaks kuni kolm protsenti kõrgkoolide lõpetajatest minna tööle Euroopa Liitu, kirjutas Eesti Päevaleht.

?Andekamate töötajate lahkumine mõjub maa kasvupotentsiaalile,? kirjutas interneti-ajakiri EUobserver. ?Liitujariikidel seisab ees ka nii-öelda noorte äravool, sest enamasti kalduvad lahkuma haritud vallalised noored.?

2001. aastal kuu aega Brüsselis Euroopa Rahvapartei fraktsioonis praktikal olnud Berit Teeääre sõnul andis töö teadmisi ning häid kontakte. ?Andis ka teadmise, et Euroopas on hästi palju Eesti fänne. Parlamendis oli huvi Eestis toimuva vastu ääretult suur ja see andis tunde, et meid oodatakse ja kaitstakse,? ütles Teeäär. ?Nüüd olen Euroopa Parlamendis tööl. Kui ma poleks praktikat teinud, siis ei oleks siin töötamine mulle pähegi tulnud,? lisas ta.

Euroametitesse praktikale pürgimist takistab protsessi kulg, minekuks tuleb hiljemalt pool aastat enne tööle asumist asju ajama hakata.

Praktikandikohta võib küsida Euroopa Parlamendi, Euroopa Nõukogu, Euroopa Komisjoni ja -kohtu juurde. Samuti võtavad praktikante vastu regioonide komitee, majandus- ja sotsiaalkomitee ja Euroopa ombudsman. ?Praktika eesmärk on anda noortele ülikooli lõpetanutele maitse sellest, milline on töö Euroopa Liidus,? seisab ELi personalivaliku ameti (EPSO) kodulehel.

Hetkel kuum