Ülo Toomsalu • 2. märts 2004 kell 6:09

PM: Eesti mood ei meeldi rahvale

Eesti suuremate riidetööstuste kesised majandusnäitajad on spetsialistide hinnangul tingitud kõrgetest hindadest ja klientidele kaugeks jäävast toodangust.

Eesti kolmest suurimast rõivatööstusest kaks - Baltika ja Klementi - teatasid eelmise nädala lõpus suurtest kahjumitest. Samuti esikolmikusse kuuluv firma Sangar lubab oma majandustulemused avalikustada paari nädala pärast ning need peaks olema positiivsed, kirjutas Postimees.

Baltika ja Klementi juhid räägivad kiiretest firmasisestest muutustest ning sellest, kuidas erinevad tegurid eelmisel aastal kasumi teenimise vastu olid. Samas näevad paljud spetsialistid suuri puudusi firmade tootearenduses, mistõttu valivad inimesed kaubanduskeskuses Montoni või Klementi poe asemel kõrval asuva kaupluse.

Kunstiakadeemia disainiteaduskonna dekaani Vilve Undi sõnul tõi Baltika suure hooga välja oma uue kaubamärgi Monton, kuid paraku on selle sihtrühm väga väike. «Varem oli neil Christine Collection, mis oli suunatud laiale tarbijaskonnale, kuid nüüd jäid paljud inimesed sellest ilma,» lausus Unt.

Tema sõnul on Montoni riiete kvaliteet ja lõiked siiani väga head, kuid puudu jääb just laiast sihtrühmast.

Moekunstnik Tiina Tiituse sõnul ei ole probleeme aga mitte ainul Baltikal, vaid ka teistel suurematel rõivatööstustel. «Ollakse äärmiselt snooblikud, aetakse nina püsti ning ollakse äärmiselt moekad ja trenditeadlikud,» lausus ta. «Puudu jääb soojast suhtlemisest kliendiga.»

Tema hinnangul ei leia lõviosa inimestest endale Eesti rõivatoodangu seast sobivaid riideid. Samuti rõhutab ta, et kuigi tööstused sellele vastu vaidlevad, on siinsetel ettevõtetel suured lõikeprobleemid ehk lihtsamalt öeldes ei toodeta seda, mis inimestele mugavalt selga istuks. «Tehakse riideid kiitsakatele ja peenikestele, kuigi reaalsuses vajaksid inimesed hoopis teise lõikega asju,» lausus ta.

Hetkel kuum