Peeter Raidla • 3. märts 2004 kell 8:20

SLÕL: Salajased andmebaasid on uudishimulikule ametnikule avatud

Eri andmebaasides olevatele isikuandmetele pääsevad ligi kõik asutused, kes on selleks põhjenduse esitanud, kirjutab SL Õhtuleht.

Näiteks uudishimulik politseinik võib andmeid uurida peaaegu piiranguteta, on tal seda tööks vaja või mitte.

Riigi infosüsteeme haldava Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse IT-haldusosakonna juhataja Riho Oks märgib, et kuigi kodaniku X-tee portaal, kus inimene saab ühenduse üheteistkümne andmebaasiga, on igati turvatud ja hästi toimiv, ei suudeta sealgi inimlikule uudishimule vastu hakata.

Tehnikaülikooli küberneetikainstituudi tarkvaraosakonna juhataja ja X-tee süsteemi projektijuht Ahto Kalja märgib, et eriteenistuste võimalus tungida sügavuti inimese eraellu tekitab neiski muremõtteid. «Kui asutus suudab õigusaktidele toetudes ära põhjendada, miks tal just seda teavet vaja, siis meil vastuväiteid pole,» ütleb Kalja, kuid ta ei oska kuidagi hinnata, kui sügavuti ja millistel juhtudel näiteks politseitöötajad andmeid saaksid vaadata.

Hetkel kuum