Investor Toomasel oodata üle 33 000 krooni omanikutulu

Raivo Sormunen 05. märts 2004, 00:00

Tugevamad dividendimaksjad on taas Rakentajain Konevuokraamo ja Tulikivi. Mõlemalt peaks Toomas 2004. aasta kevadel saama dividende veidi üle 10 000 krooni. Eriti heldeks dividendimaksjaks tuleb pidada kaminatootjat Tulikivi, kes teenis möödunud aastal kasumit 0,34 eurot aktsia kohta, kuid plaanib maksta dividende sellest 50 protsenti enam.

Enda kohta küllaltki korralikult maksab dividende ka Nokia, kuid lisaks soovib mobiiltelefonide tootja osta tagasi ja tühistada ka enda väärtpabereid. See on tegelikult sama soodne kui dividendide maksmine, sest aktsiate arvu vähendamisel kasvab tulu aktsia kohta ka juhul, kui firma kasum ei kasva. Lisaks hoiab nii aktsiate tagasiostmine kui ka dividendide maksmine ettevõtte omakapitali tootlikkuse tugeva.

Üheks põhjuseks, mis Toomasel on sel aastal Soome suunalt oodata niivõrd suuri dividende, on järgmisest aastast põhjanaabrite juures kehtima hakkav seadusmuudatus, mis muudab dividendide saamise nii maksja kui ka saaja jaoks märgatavalt kallimaks. Sellest tingituna võib arvata, et alates järgmisest aastast on Soome suunalt oodata mõningast dividendide vähenemist.

Samas on Toomasel endal alates järgmisest aastast soodsam välismaalt dividende saada, kuna maksuamet loobub välisdividendide maksustamisest, kui välismaalt saadud omanikutulu pealt on mingigi osa tulumaksu juba kinni peetud. Nii et ühelt poolt võetakse, aga teiselt poolt antakse tagasi.

Hansapanga ja Norma aktsialt on kokku oodata veidi enam kui 10 000 krooni dividenditulu. Mingit tulumaksu sealt maha ei võeta, kuna residendist investoritele on kohalike ettevõtete makstavad dividendid maksuvabad.

Viimasel kuul vedas Toomase portfelli väärtust enim üles Tulikivi, mis kosus enam kui viiendiku. Nokia kerkis kuuga kümnendiku võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing