Rahandusministeerium: tarbijahinnad kallinesid võrreldes eurotsooniga vähe

05. märts 2004, 12:40

Transpordi- ja sideteenuste hinnad olid võrreldes eurotsooniga odavad ja toidukaubad kallinesid vähe, kommenteeris tarbijahindade kasvu rahandusministeerium.

Tarbijahindade 0,4% kasv oli endiselt madalam eurotsooni inflatsioonist, tõstis rahandusministeerium esile.

Jätkuvalt oli transpordi- ja sideteenuste osas tegemist eelmise aasta kõrge baasiefekti mõjuga, mistõttu käesoleva aasta veebruari hinnad alanesid.

Aastases arvestuses tõusid oluliselt eluasemeteenuste hinnad peamiselt vee, kanalisatsiooni ning soojusenergia kallinemise tõttu.

Eelmise kuuga võrreldes toimus transporditeenuste hinnatõus, mille põhjustas mootorikütuste kallinemine. Toidukaubad kallinesid samuti, peamiselt leivatoodete ja köögiviljade hinnatõusu tõttu. Veebruaris kallinesid kaubad ja teenused eelmise kuuga võrreldes 0,3 protsenti.

Ka Euroopas jäi tarbijahindade kasvutempo tagasihoidlikuks. Eurotsooni
inflatsioon oli esialgsel hinnangul 1,6 protsenti, olles viimati sellest madalamal tasemel 1999. aasta novembris. Aeglase hinnakasvu tõi tõenäoliselt kaasa transporditeenuste ja toidukaupade odavnemine eelmise aasta kõrge baasi mõjul. Jaanuaris oli ka Soomes ülimadal inflatsioon, vaid 0,2 protsenti, mis tulenes mootorikütuse ja sideteenuste hindade alanemisest.

Eesti tarbijahinnad püsivad aastases arvestuses madalal ka märtsis, enam peaksid mõju avaldama transpordi- ja sideteenuste hindade langus ning toidukaupade kerge hinnatõus. Aasta teisel poolel ootame inflatsiooni kiirenemist ning 2004. aasta kokkuvõttes prognoosime kaupade ja teenuste hindade tõusuks 3,1 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing