Reisikorraldajad rebivad suurema turuosa pärast

Kristiina Randmaa 09. märts 2004, 00:00

Reisikorraldusfirma Domina World Traveli tegevjuhi Marina Laikjõe sõnul põhjustas möödunud aasta 15protsendilise käibe languse muudetud majandusaasta, kus on kajastamata viimane kuu. Samuti ei teinud firma mullu suvereise, sest turu-uuringust selgus, et eestlane eelistab suvel puhata kodus või naaberriikides.

Erinevalt Domina skeptilistest prognoosidest läksid peamise konkurendi Horizon Traveli suvised Hispaania-reisid kui soojad saiad ? täitumus oli 98%. Aasta lõpuks oli firma müünud 15 mln krooni eest rohkem reise kui aasta varem.

Horizon Traveli juht Cinzia Siig ütles, et osaliselt olid suveperioodi edu taga Domina tegemata jäänud reisid. Lisaks märkis ta, et kindlasti mõjutas Domina aastakäibe langust uue Egiptuse-reiside korraldaja Marhaba Toursi turule tulek.

?Oleks spekuleerimine väita, nagu oleksime meie Domina turuosa ära võtnud,? ütles Marhaba Toursi juht Epp Rääbis, märkides, et mõlema firma lennud müüdi suures osas välja. ?Samas oleks naiivne arvata, et meie tulek pole t?arterreiside turgu kuidagi mõjutanud.?

Tihenev konkurents ja uute firmade tulek andis esimesed tagasilöögid ka Marhba Toursile endale, kes jättis ära suveks planeeritud Türgi-reisid. Marhaba meelehärmiks teatas ühelt poolt suvereiside pakkumisest taas Domina World Travel, teiselt poolt tuli turule uus t?arterreiside korraldaja Novatours.

?Eelmine aasta näitas, et ruumi ju turul on. Elatustase tõuseb ja inimesed reisivad üha enam ja enam,? rääkis aprillist Türki ja Tuneesiase lennutava Leedu kapitalil põhineva Novatoursi juht Merike Aspe. Novatours, kes on planeerinud aastakäibeks 42 mln krooni, tahab tulevast hooajast alates kolmanda reisifirmana inimesi ka Egiptusesse viia.

Kokku müüsid suurimad t?arterreiside korraldajad eelmisel aastal 153 mln krooni eest puhkusereise, kergitades turu mahtu 15%. Ka 2004. aastaks prognoosivad firmad üksmeelselt turu kasvu. ?Nii nagu tuleb uusi korraldajaid, kasvab toote tarbijaid,? nentis Marina Laikjõe, lisades, et Domina planeeritud käibe kasv on tänavu 24%, kasumi kasv 10%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing