Maaküte nõuab täpset paigaldamist

Viljo Kaul 10. märts 2004, 00:00

Ometi kostab hääli soojuspumpade vastu. Reeglina ei ole kriitika põhjus tehnika vigadest, kuna maasoojussüsteemide tarvikud on üldiselt kvaliteetsed. Probleeme toob pigem inimfaktor. Eestis leidub teenusepakkujaid, kes ei ole piisavalt pädevad maasoojuspumba süsteemi üles seadma.

Maakütte paigaldamine pole vaid ehituslik küsimus. Torud saaks maasse kaevata ja kompressoriga ühendada kasvõi koduperemees ise. Tulemus saaks aga ilmselt kehvake. Isegi kui süsteem tööle hakkab, pole see veel võit. Halvasti paigaldatud soojuspumbad võtavad lubatust rohkem elektrit või ei küta maja piisavalt soojaks. Viga võib sel juhul olla kõiges, alates sellest, et küttetorustik on liiga lühike, kuni selleni, et süsteem on valesti häälestatud.

Eramaja maaküttele viimine maksab tavaliselt üle 100 000 krooni. Hästi paigaldatud maasoojuspumba elektritarbimise soojategur on vähemalt kolmekordne. Ebaõnnestunud süsteemi puhul võib soojategur olla isegi poole väiksem. Ei ole just suur lohutus, et ka halvasti paigaldatud maaküte on soodsam kui elektriküte.

Teenusepakkuja valik ei pea olema loterii või hinnaralli. Kindlam on valida tuntuma tehase toodangut paigaldav tegija. Oluline vihje on, et sooja andva agregaadi ehk kompressori toimimises on kõige pädevamad külmatehnika spetsialistid. Õnneks läheb otsustamine tarbijale ses osas lihtsamaks, sest töösse on minemas seadus, mille järgi peab suuremaid maasoojuspumpasid paigaldavates firmades paberitega külmaspetsialist tööl olema.

Kui sobiv teenusepakkuja valitud, sõltub maasoojapumba töö majaomanikust endast. Eestis puudub kõva graniitpinnas, kuhu oleks mugav soojakanal sisse puurida. Nii tuleb maaküttetorud krundile meetri sügavusele mulda asetada. Järelikult peab küttekanalite kohal oleva maapinna kaevamisel hoolikas olema, et mitte süsteemi ära lõhkuda.

Samuti tuleb pidada silmas elektrivarustust. Sagedased voolukatkestused või faaside muutmine mõjuvad maakütte kompressori tervisele halvasti. Elektrihädad annavad eriti tunda uuselamurajoonides, kuid see on mööduv.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing