Ülo Toomsalu • 9. märts 2004 kell 5:59

PM: Eesti Energia nõuab tasu olematute amprite eest

Amprimaksu alla minevate elektritarbijate peakaitsmete kogusumma ületab 40 protsendi võrra alajaamade tegelikku võimsust.

Vääna-Jõesuu aiandusühistu Mesilane 61 maja peakaitsmete kogusumma ulatub 1280 amprini, samas kui ühistusse tulev elektrikaabel on ühendatud alajaamas 250amprise pealüliti taha ehk kõik sealsed tarbijad saavad koos elektrit tarbides kasutada vaid viiendikku peakaitsmete võimsusest, kirjutab Postimees.

Sarnases olukorras on enamik elektritarbijatest - Eesti Energia andmetel on tarbija peakaitsme ühe ampri kohta alajaamades tegelikku võimsust 0,71 amprit ehk maksustatavate peakaitsmete suurus ületab 40 protsendi võrra alajaamade tegeliku võimsuse.

«See on ebaõiglane, et me peame hakkama maksma amprite eest, mida me tegelikult ei saagi tarbida,» ütles aiandusühistu Mesilane liige Jüri Tamm.

Asjatundjate sõnul peabki peakaitsmete suurus ületama tunduvalt keskmiselt vajaminevat elektrivõimsust ning peakaitsme nimivõimsust kasutatakse tavaliselt ära vaid väga lühiajalisel perioodil. Väiketarbijad on Eesti Energia andmetel seni kasutanud ära vaid 30 protsenti ning elektriga kütjad väga külmal perioodil 80 protsenti peakaitsme võimsusest.

Amprimaksu küsitavuste kohta on Eesti Energiale esitanud arupärimise ka tarbijakaitseamet, kes loodab koostöös energiaturu inspektsiooniga asjasse selgust luua.

Tarbijakaitseameti peadirektori Helle Aruniidu sõnul ei ole tegelikult pakutavast suurema koguse kauba eest korrektne raha küsida ehk amprimaksu tuleks pigem arvestada alajaamade tegeliku võimsuse alusel. Tema hinnangul ei rahulda tarbijakaitsjaid ka seni Eesti Energia poolt esitatud põhjendused.

Hetkel kuum