Iga kümnes Eesti täiskasvanu on tasuta arvutikursuse läbi teinud

Väinu Rozental 12. märts 2004, 00:00

Eile pärastlõunal anti Tartus Raatuse Gümnaasiumi arvutiklassis 100 000. arvutikursuse lõpetanule pidulikult üle tunnistus. Tunnistuse saajaks oli ASi Kroonpress kauaaegne autojuht, 57aastane Aare Salem. Salemi sõnul sai ta tasuta koolitusest teada ajalehereklaamist. ?Ma polnud varem arvuti ja internetiga kokku puutunud,? tunnistab Salem. ?Nüüd sain asja selgemaks küll.?

Hansapanga, Ühispanga, Elioni ja EMT raha toel läbi viidud kaheaastane koolitusprojekt Vaata Maailma saab punkti märtsi lõpus. Koolitatute koguarv tõuseb eeldatavasti üle 102 000, mis on enam, kui optimistid julgesid esialgu prognoosida. Projekti kunagisest auahnest eesmärgist minna internetikasutajate arvu poolest Soomest mööda ei räägi enam keegi.

?Kuna nõudlus arvutiõppe järele on endiselt suur ning üles on ehitatud töötav koolitusvõrk, tuleks kindlasti jätkata,? räägib sihtasutuse Vaata Maailma juhataja Alar Ehandi. ?Küsimus on finantseerimises ? kui riik võtaks põhiosa eelarvest enda kanda, oleksid senised rahastajad nõus jätkama abistamist väiksemas mahus.? Ehandi rõhutab, et Vaata Maailma kursused on seni siiski olnud odavaim variant inimestele arvuti algõppe andmisel.

Valitsuse infonõuniku Tex Vertmanni kinnitusel otsib valitsus rahastusskeeme, et hästi sissetöötatud koolitussüsteem välja ei sureks.

?Hetkel kohe raha eraldada on siiski raske, sest selle aasta riigieelarve on paigas,? räägib Vertmann. ?Teiste rahastamisideede kõrval on kaalumisel raha taotlemine Euroopa Liidu struktuurifondidest, kust kõige kiiremini oleks lootust abi saada mitte enne sügist.?

Sihtasutuse Vaata Maailma projektijuhi Neeme Rõõsi andmeil oli koolitusprojekti eelarve 45,5 miljonit krooni, millest 70% kulus 220 õpetaja palkadeks ning ligi 200 õppeklassi rentimiseks. Turunduskulud ulatusid 4 miljoni kroonini.

Spetsiaalselt Vaata Maailma projekti tarbeks loodud 17 arvutiklassi investeeriti umbes 4 miljonit krooni. ?Need klassid anname aprillis, pärast koolitusprojekti lõppu üle neile koolidele ja raamatukogudele, kus klassid asuvad,? lisab Rõõs.

Vaata Maailma kursuste ühe õppinu peale kulus veidi üle 400 krooni. Neljandik kursustest toimus vene keeles. Veebruaris läbi viidud küsitluse kohaselt on 73 protsenti Vaata Maailma projekti läbinutest jäänud pärast kursusi pidevaks interneti-kasutajaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing