Norma aktsia saab Venemaa pärast vastakaid soovitusi

Annika Matson 12. märts 2004, 00:00

Norma esimese kvartali Venemaa käibe kasvuks ootab Hansabank Marketsi peaanalüütik Urmas Riiel kuni 10 protsenti. Tema kehtiv soovitus aktsiale on ?hoia? ja hinnasiht 90 krooni.

Äripäeva analüütik Raivo Sormunen ei imesta, kui Norma näitab selle aasta esimeses kvartalis viiendiku või koguni neljandiku võrra suuremat käivet kui möödunud aastal, mil ta oli oma Venemaa-suunalise müügiga tõsiselt jännis. Tema sõnul võiks suurema kasumimarginaaliga müügi kosumine kergitada ka Norma kasumit.

?Norma aktsia on viimased poolteist kuud liikunud väga igavalt ranges hinnakoridoris,? ütles Sormunen. Lähitulevikus ootab ta aktsia hinnale pigem tõusu, kuid selleks peab see murdma tugeva käibega läbi 109,53 krooni ehk 7 euro taseme.

Suprema analüütiku Triin Palge sõnul on see Normale muidugi positiivne, kui Venemaa suurima autotootja AvtoVAZi müük läheb hästi. ?Samas ei ole nii, et kui AvtoVAZ toodab rohkem, siis müüb ka Norma rohkem,? möönis ta ja lisas, et Norma müüki Venemaale on väga raske prognoosida. Suprema analüütik tõstis jaanuari lõpus avaldatud analüüsis Norma aktsia soovituse ?kogult? ?ostale? ning määras aktsia uueks hinnasihiks 121 krooni.

Ühispanga fundamentaalanalüütik Sander Danil soovitas oma viimases analüüsis jaanuari lõpus Norma aktsiat müüa. Aktsia 3?6 kuu hinnasihiks määras Danil 100 krooni.

Eilne Norma aktsia sulgemishind oli 108,43 krooni.

AvtoVAZ tootis tänavu jaanuaris-veebruaris 110 093 autot ehk 44 protsenti rohkem kui möödunud aasta samal ajal, teatas Interfax. Uudisteagentuuri andmetel oli veebruari kasv 45 protsenti, 56 183 sõidukini.

Norma juhatuse esimees Peep Siimon kommenteeris AvtoVAZi teadet, nad võrdlevad arve eelmise aasta kahe esimese kuuga. Eelmisel aastal aga seisis tootmine kuni Vene õigeusu jõuludeni jaanuari keskel. Mullu esimeses kvartalis oli AvtoVAZi müük 2002. aasta omast väiksem 40%. Siimon lisas, et mullu veebruarist alates tootmismaht tõusis ja märtsis saadi hoog sisse.

Siimoni sõnul ei tohiks kogu jooksva aasta lõikes suuri muutusi tulla ei AvtoVAZi ega Norma tootmismahus.

Ka Norma inimesed olid mullu jaanuaris AvtoVAZi tõttu sundpuhkusel. ?Võrreldes eelmise aastaga on olukord siiski paranenud, sest sundpuhkusi ei olnud,? ütles Siimon.

Siimoni sõnul sõltub Venemaa müük väga tugevasti hooajast. Autosid ei taheta tema sõnul aasta lõpus osta ja siis eelmise aasta mudeleid ei taheta enam aasta alguses. Normal Venemaal enam turvarihmade monopoli ei ole.

?Mõnes väikses firmas on meie turuosa ikka 100%,? ütles Siimon. Turuosa suurust AvtoVAZis ta kommenteerida ei soovinud. Siimon möönis, et peavalu valmistavad odavad üritajaid on oma tooteid AvtoVAZi tehases alati pakkumas käinud. ?Kuivõrd tõsised nad on, seda ei tea,? ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:16

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing