?oti muusikud löövad tavatu kavaga

Kersti Inno 12. märts 2004, 00:00

?otimaa vanim professionaalne orkester (1935) tuleb Eestisse noorima dirigendiga, kes kunagi selle orkestri ees seisnud. Pärast soome dirigenti Osmo Vänskät asus 2003. aasta jaanuaris BBC ?oti Sümfooniaorkestri peadirigendi kohale 25aastane Iisraelis sündinud Ilan Volkov, kelle debüütkontserdil BBC Promsil oli tohutu menu.

Suurbritannia on tuntud oma kõrgetasemeliste orkestrite poolest, aga isegi Briti orkestrite seast tõstetakse BBC SSOd esile orkestri ebatavaliselt mitmekesise repertuaari, uuenduslike klassikatõlgenduste, atraktiivsete sarjade ning nüüdismuusikasse suurepärase sisseelamise poolest. Orkester on võitnud kahel korral Gramophone?i auhinna nüüdismuusika kategoorias. Nüüdismuusika on jätkuvalt orkestri üks prioriteete.

Igal aastal esinetakse kahel hiigelfestivalil ? kodusel Edinburghi festivalil ning Promsil Londoni Albert Hallis ?, aga ka paljudel teistel olulistel festivalidel ning kontserdisaalides. Kõik BBC SSO kontserdid kodu- ja välismaal kantakse üle BBC raadiokanalites. BBC meeskond salvestab ka kontserdid Eestis, Tallinna kontsert jõuab BBC kuulajateni otseülekandes. Eesti Raadio Klassikaraadio programm annab kontserdi salvestise eetrisse järgmisel päeval, 20. märtsil kell 19.

?oti muusikud kannavad Tallinna, Tartu ja Pärnu kontsertidel ette nii eesti nüüdismuusikat kui ka maailmaklassika kullafondi kuuluvaid teoseid.

Kontsertidel Eestis mängitakse ühe eesti väljapaistvama nüüdishelilooja Erkki-Sven Tüüri lühiteost ?Aditus?, in memoriam Lepo Sumera (2000/2002).

Pärast Oktoobrirevolutsiooni Prantsusmaal ja USAs elanud vene helilooja Igor Stravinski loomingust on kavas ?Sümfoonia kolmes osas? (1945).

Helilooja on märkinud, et selle teose loomist mõjutasid sündmused maailmas: sümfoonia iga episood seostus ta kujutluses konkreetse sõjamuljega, mis lähtus nii kinost kui ka isiklikult kogetust. Teosest kuuldub plahvatuseni kasvavat intensiivsust, pruunsärklaste marsimuusikat, finaalis rõõmu liitlaste võidu üle.

Sümfooniaga ?Uuest maailmast? laias maailmas kuulsaks saanud t?ehhi muusika isa Antonin Dvoraki loomingust on kavas üks tema viiest sümfoonilisest poeemist.

?Metstuvi? (1896) tugineb t?ehhi poeedi Erbeni romantilisele ballaadile, mis räägib noorest naisest, kes mürgitas oma abikaasa, et uuesti abielluda, ent ei jaksa seda süükoormat kanda ja uputab end ära. Selle teose esitamisega tähistatakse saja aasta möödumist helilooja surmast.

Tartu publik saab kuulata ka ungari talupojamuusikast inspireeritud Bela Bartoki ?Tantsusüiti? (1923), mis loodud kahe linna, Buda ja Pesti ühinemise 50. aastapäeva tähistamiseks.

Klassikast on kavas Ludwig van Beethoveni valgusküllane ?Seitsmes sümfoonia? (1813), mille haarav rütmienergia ja tantsulisus lubas Wagneril teost ?tantsu apoteoosiks? nimetada.

BBC ?oti Sümfooniaorkestri kontserdid avavad Eestis ?Ideede risttee? ürituste sarja, millega Suurbritannia tervitab Eesti ühinemist ELiga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing