Ülo Toomsalu • 11. märts 2004 kell 6:01

PM: Eesti Energia lubab stabiilset elektri hinda

Pärast kavandatavat 15protsendilist elektri hinna tõusu kallineb elekter vaid inflatsiooniga sarnases tempos.

Käesoleva aasta 15protsendilise kallinemisega saavutab elektri hind oma lae ning järgneva 10-15 aasta jooksul hinnatõus enam inflatsioonitempot ei ületa, kinnitavad Eesti Energia tippjuhid.

Eesti Energia finantsdirektori Sandor Liive sõnul saab pärast kavandatavat elektrienergia hindade tõusu suuremate muutuste periood elektrihindades mööda. Elektrienergia tootmise, ülekande ja jaotuse hinnad on saavutamas taset, millega on võimalik vananenud seadmeid ja võrke vajalikus mahus uuendada, kirjutab Postimees.

«Järgmise 15protsendilise hinnatõusuga peaks jääma seljataha see periood, mil elektri hind tervikuna kallines inflatsioonitempost kiiremini,» kinnitas Liive. «Tänaste teadmiste kohaselt kallineks elekter pärast eesseisvat hinnatõusu üldise inflatsiooniga sarnases tempos.»

Elektrienergia tootmisele juba eelmise hinnatõusuga lubatud varade tootlus ning praegune 43sendine kilovatt-tunni (kWh) hind katavad kavandatud investeeringud Narva elektrijaamade uuendamisesse. Seetõttu erilist hinnatõususurvet selles osas ette näha ei ole.

Kui energiaturu inspektsioon Eesti Energia küsitava veidi alla 15protsendilise hinnatõusu heaks kiidab, siis lubab energiafirma, et 2008. aastani saadakse hakkama ilma uute hinnatõusudeta.

Hetkel kuum