Aasta esimene kasumivõtu nädal

Tõnis Oja 15. märts 2004, 00:00

Ehkki reedel oli USA aktsiaturgudel tugev tõus, oli kogu nädala saldo negatiivne. Dow Jonesi tööstuskeskmine kaotas nädalaga 3,3 protsenti, langedes 10 240,08 punktini, kusjuures neljapäeva õhtuks saavutatud 457,17punktine langus oli suurim nelja päeva langus viimase 18 kuu jooksul. Nasdaqi koondindeks ja S&P 500 indeks langesid mõlemad 3,1 protsenti. Möödunud nädalal läksid ka kõik kolm indeksit aasta algusega võrreldes nn negatiivsele territooriumile.

Paljud analüütikud ja investorid on ühel meelel, et vaatamata möödunud nädalal toimunud sündmustele, millest üks oli väga traagiline, oli aktsiaturgude langus tavaline kasumivõtt pärast 12 kuud kestnud aktsiaturgude tõusu. Investorid lihtsalt ootasid ettekäänet aktsiate müügiks. Nn härjaturg algas ju sisuliselt täpselt aasta tagasi koos Iraagi sõjaga ning vahepeal pole olnud ühtegi tõsisemat tagasilööki. Ehkki esialgu tunduvad tagasilöögid ebameeldivad, on see tegelikult turgudele tervistav. ?Turul on normaalne, kui toimub kaks sammu edasi, üks samm tagasi,? lausus ajalehele Financial Times investeerimispanga Merrill Lynch Investments Managers inveteerimisjuht Bob Doll. ?Juhul kui kõik on korras, siis möödunud nädalal oli just samm tagasi. Pole küll meeldiv, aga normaalne,? lisas Doll.

Aga reedene hinnaralli oli nähtus, mida ingliskeelsed maaklerid kutsuvad põlvenõksuralliks. See on olukord, kus riskialtimad investorid kiirustavad kasutama hindade langust ära kasutama soodsaks ostuvõimaluseks. Reeglina on taolised põlvenõksud lühiajalised, mis tähendab, et sel nädalal on oodata hindade languse jätku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing