Rahvaliit tahab Eesti Energial tiibu kärpida

Villy Paimets 15. märts 2004, 00:00

Rahvaliidu arvates peab Eesti Energia kindlustama Eesti stabiilse varustamise kvaliteetse elektrienergiaga, aga arvestama seejuures ka riigi sotsiaalmajanduslikku olukorda.

Eesti Energia kavandatav finants- ja hinnapoliitika on Rahvaliidu fraktsiooni aseesimehe Janno Reiljani hinnangul liialt ettevõttekeskne ega arvesta piisavalt tarbijate õiguste, huvide ja maksevõimega. Investeerimisvajadust ületav hinnakoormus vähendaks põhjendamatult ettevõtete konkurentsivõimet ja alandaks inimeste elatustaset. Püsitasude liiga suur osatähtsus elektrienergia hinnas moonutaks üleriigilise elektrivarustuse infrastruktuuri loomise kohustuse mõtet ning koormaks õigustamatult kodutarbijaid.

Tuhaväljade sulgemisega seotud tööd tõstavad aastatel 2007?2008 hüppeliselt investeerimiskoormust. See nõuaks hinna järsku tõstmist, kui ettevõtte laenupiirangud ei võimalda rahavajadust laenuga katta. Riigi stabilisatsioonireservi vahendite paigutamine kümneks aastaks ettevõttesse võimaldaks järsu hinnatõusu ära hoida. Pärast suurinvesteeringute lõppu maksaks Eesti Energia stabilisatsioonireservi vahendid viie aasta jooksul tagasi.

Eesti Energia poliitika väiketarbijate suhtes on Rahvaliidu hinnangul ebaõiglane. Püsitasu suur osatähtsus hinnas ja selle määramine peakaitsme võimsuse alusel on majanduslikult põhjendamatu. ?Omanik (riik ? toim.) peab väiketarbijat monopolisti jõuvõtete vastu kaitsma,? teatas erakond.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atonen ei soovinud Rahvaliidu võimalikke ettepanekuid enne nende ametlikku esitamist kommenteerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing