Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    ITee uudised

    19. veebruaril jõudis GSM-mobiilside klientide arv maailmas ühe miljardini. GSM Assotsiatsiooni teatel lisandus möödunud aastal iga kuu keskmiselt 15 miljonit uut GSM-mobiilside klienti. Eelmise aasta 180 miljonit uut GSM-mobiilside klienti moodustas 80% mullu eri digitaalsete mobiilsidesüsteemidega liitunud 227 miljonist inimesest. ?Miljard on kindel alus üleminekul GSMilt kolmanda põlvkonna mobiilsidesüsteemile,? ütles GSM Assotsiatsiooni tegevjuht Rob Conway. Tänavuse aasta alguses pakkus maailmas kolmanda põlvkonna mobiilside teenuseid 25 operaatorit 17 riigis. GSM on maailmas levinuim mobiilsidesüsteem. Edukuselt teine mobiilsidesüsteem CDMA kogus eelmise aasta lõpuks sama palju kliente, kui GSM lisas sama aastaga oma klientide arvule. Veebruari lõpus Cannes?is peetud mobiilsidekongressil ennustas Nokia juht Jorma Ollila, et kahe miljardi mobiiltelefoni piir ületatakse aastal 2008.
    Nokia juht Jorma Ollila usub, et IT-alal on head ajad tagasi tulemas. Ärilehele Financial Times antud usutluses ütles Ollila, et mobiilitööstuses on samaaegselt kaks tendentsi. Arenevatel turgudel ? Hiinas, Indias, Indoneesias, Venemaal, Brasiilias ? toimub hiiglaslik kasv. Küpsetel turgudel aga toimub vanade telefonide väljavahetamine värviliste ekraanide ja pildistamisvõimalustega telefonide vastu. Nokia ootab sel aastal müügimahu kümneprotsendilist kasvu, mis tähendab, et kompanii valmistab tänavu 200 mln telefoni. Ollila sõnul on nende turuosa 38 protsenti, jäädes alla 40-le, millise eesmärgi püstitas kompanii endale mõni aasta tagasi. Mõni päev hiljem Cannes?is mobiilside aastakongressil ennustas Ollila, et aastal 2015 on mobiiltelefon igal teisel elanikul maailmas ja iga teine mobiil on siis valmistatud Nokias.
    Lähiaastatel odavneb telefonikõne oluliselt, kuna teised kõnekanalid nagu internet suruvad hinda alla. Mitmed asjatundjad ütlesid veebruari lõpus Cannes?is toimunud mobiilsidekongressil, et alternatiivsed kõnekanalid, nagu eestlaste kaasabil loodud internetitelefon Skype, teevad kõnelemise odavaks või lausa tasuta teenuseks, kirjutas Postimees. ?Kui firmad suudavad läbi interneti juba videopilti pakkuda, peab kõneteenus ikka väga-väga odav olema, sest see koormab võrke vähe,? ütles rahvusvahelise sideteenuste kasutajate liidu INTUG juht Ewan Sutherland. Praegu takistab kõnede massilist liikumist internetti just sobiva ja mugava lahenduse puudumine, kuid juba mõne aasta jooksul võib turule tulla mobiiltelefon, mis näiteks juhtmeta interneti levialas valib kõnesid automaatselt läbi selle.
    Samsung töötas välja mobiilidele mõeldud digitaalse multimeedia satelliitlevi kiibi, mis Samsungi Eesti piirkonna juhi Rene Miti sõnul võimaldab inimestel hakata lähitulevikus telefonidega vaatama lisaks tavalistele TV-kanalitele ka tasulist SAT-TVd. Samsung kasutas süsteemi väljatöötamisel tehnoloogiat, mis lubab kiibil valida kindlale kasutajale mõeldud signaale tuhandete satelliitsüsteemi signaalide hulgast ning muuta need kõrgekvaliteetseteks videopiltideks. Süsteem tuvastab kasutaja ning võimaldab teda maksustada vaid teenuse kasutamise eest. Samsung tutvustab uudse kiibiga mobiile avalikkusele samaaegselt satelliit DMB teenuste avamisega. Digitaalse multimeedia satelliitlevi loetakse uue põlvkonna sideteenuste formaadiks.
    Iga-aastasel mobiilside kongressil Cannes?is veebruari lõpus nimetati parimaks mobiiliks Sony Ericsson T610. Tiitel võideti tänu uute tehnoloogiate kasutamisele, heale disainile ja toimivale tarkvarale. Telefoniga saab saata sisseehitatud digikaameraga tehtud pilte Bluetoothi või infrapunaühenduse abil teise telefoni või kasutada selleks MMSi või tavalist e-posti. Sony Ericsson T610 maksab 5490 krooni.
    Kokku jagati auhindu üheteistkümnes kategoorias, rakendusteenuste alal pärjati esikohaga Iiri firma Valista. Nende uus teenus mzone võimaldab teenusepakkujatel ja tootemüüjatel luua mikromaksete süsteemi, kus ostja saab tasuda mobiili abil. Samas on Eestis sarnane mobiilimaksete süsteem välja töötatud ja kasutusel olnud juba aastaid.
    Pildil: Pihuarvuti võimalustega T610 sisaldab ka digikaamerat.
    Elion hakkas pakkuma arvuti kõvaketta krüpteerimise teenust, mis hoiab arvuti varguse või kadumise korral ära kõvakettal oleva info sattumise võõraste kätte. Kõvaketta krüpteerimisteenus on loodud eeskätt äriklientidele, kelle arvutid sisaldavad konfidentsiaalseid andmeid, mille lekkimine võib põhjustada kliendile kahju. Elioni toodete ja teenuse talituse direktori Margus Kurmi sõnul kasutab juba veerand Eesti ettevõtetest sülearvuteid, mille puhul on varguse või kaotamise oht kõige suurem.
    Teenuse kasutaja arvutisse paigaldatakse krüpteerimistarkvara, mis muudab võõrastele loetamatuks kõik kõvakettal olevad andmed (sh temp-failid ja kustutatud failid). Arvuti käivitamisel peab kasutaja sisestama parooli, mille järel muudetakse kõvaketal olev info loetavaks. Parooli unustamise korral on arvuti seaduslikul kasutajal võimalik kõvaketas siiski loetavaks muuta. Liitumine kõvaketta krüpteerimisteenusega maksab arvuti kohta 413 kr, kuutasu on 118 kr.
    Elioni teleportaal ITV hakkab pakkuma otseülekandeid konverentsidelt ja spordivõistlustelt. Möödunud aasta lõpus esitletud ITV sisaldab seni salvestatud saateid ja filme. ITV projekti juhtiva Elioni telemeedia teenistuse juhataja Rivo Saarna sõnul on internetitelevisioon kogunud 2000 registreeritud kasutajat.
    Praegu töötavad ITV loojad selle kallal, et näidata teleportaalis otseülekandeid, mis oma formaadi pikkuse tõttu televisiooni ei sobi, kirjutas Päevaleht. ?See hõlmaks erinevaid üritusi ning spordivõistlusi. Projektiplaanis on ka mõned konverentsilaadsed üritused,? selgitas Saarna. ITV loojad töötavad ka selle kallal, et anda teleportaali kasutajatele võimalus vaadata saateid ka ettemaksuga. Praegu toimub arveldamine klientidega tagantjärele ? arved eelmise kuu kohta saadetakse kliendile vastavalt ITVs vaadatud saadete hulgale. Pikemad filmid maksavad 25 kr, saated jäävad enamasti 5?10 kr piiresse.
    Märtsist käivitus Tallinnas ID-kaardil põhinev ühistranspordi piletisüsteem, millega on liitunud nii EMT, Radiolinja kui ka Tele2. Teadaolevalt esimesena maailmas saab Eestis elektronpileteid osta ka lauatelefonilt, kuna süsteemiga ühines ka Elion.
    Kolm mobiilsideoperaatorit lõid m-makse paremaks tutvustamiseks ka ühise ?Mobiilse makse märgi?, millel on kuvatud kõigi kolme operaatori logod ja number 1312. Märk hakkab tähistama kohti, kus 1312 vahendusel saab mobiiliga tasuda. ID-pileti ostmiseks tuleb sisestada mobiili numbrid 1312*piletitüüp*isikukood ja vajutada helistamise nuppu. Vastuseks kuuleb helistaja teadet pileti aktiveerimise kohta või infot pileti aktiveerimise ebaõnnestumise põhjuste kohta (nt kui sisestamisel tehti piletitüübis viga). Isikukoodina tuleb sisestada selle inimese kood, kellele ID-pilet ostetakse. Lauatelefoni puhul tuleb helistada numbrile 1312 ning järgida hääljuhiseid. Mobiiltelefoniga ID-piletit ostes lisandub ID-pileti hinnale teenustasu kolm krooni. Pärast ID-pileti ostmist tuleb samale mobiiltelefonile lühisõnum, mis näitab ID-pileti kehtivusaega. Elioni lauatelefonilt ID-piletit ostes lisandub ID-pileti hinnale teenustasu kaks krooni ja võrgusisese kõne hind.
    Märtsi alguses levinud uute arvutiviiruste vastu aitab vaid arvutite turvalisuse tõstmine. Euroopast pärit uute arvutiviiruste ja selle eri tüüpi variantide ohvriks langesid märtsi algul kümned Eesti firmad ja organisatsioonid. Arvuteid ründasid ussviirused nagu Bagle ja Netsky ning nende alavormid, andes endast märku tunde kestva sürrealistliku piiksumisega. ?Viirus tekitab juba kasutaja tahtest sõltumatu levikuga suurt kahju, isegi kui osa neist ei sisalda mingit laengut nagu kustutamine, muusika, rakenduste käivitamine,? ütles arvutifirma Baltic Computer Systems infoturbe grupi juht Andrus Koka. Koka sõnul tekitasid need viirused tohutut kahju oma agressiivse levimisega enne kaitse rakendamist või kaitsega hilinemisel. ?Samuti on väga tüütud nn valeteated, mida mõned e-postiserverid saadavad viirust justkui saatnud aadressidele, ummistades sellega servereid ja võrku,? märkis arvutiturbe spetsialist. Koka kinnitusel peatab antud viirusi kõige paremini mitmetasemeline, reaalajas uuendatud viirusetõrje.
    MicroLinki arvutite tootja ML Arvutid müüs veebruaris Eestis 1280 arvutit, mis on 59% võrra rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Ettevõtte käive oli veebruaris 14 mln kr. Käesoleval aastal on ML Arvutid eelmise aastaga võrreldes müünud 32% rohkem arvuteid. ?Veebruari tulemus oli hea, kuigi traditsiooniliselt on tegemist aasta ühe nõrgema müügikuuga,? sõnas ML Arvutite tegevjuht Mait Rahi. ML Arvutid, endise nimega MicroLink Arvutid, on Eesti juhtiv arvutitootja, mis tegeleb MicroLinki nime kandvate arvutite tootmisega ja opereerib arvutipoodide ketti Enter. 2003. aasta suvel müüs MicroLink arvutitootmisega tegeleva üksuse MicroLink Arvutid seoses keskendumisega IT-teenuste valdkonnale. Alates 1992. aastast on MicroLinki grupi ettevõtted ja ML Arvutid Eestis müünud üle 120 000 arvuti.
    Mobiilsidefirma EMT nõukogu määras märtsi alguses EMT uueks juhatuse liikmeks Piret Mürgi. Mürk hakkab täitma turundusdirektori kohuseid. EMT senine turundusdirektor Jüri Teemant lahkus veebruari alguses vastuolude tõttu EMT juhi Valdo Kalmiga. 1999. aasta aprillist töötas Piret Mürk Elioni kommunikatsioonidirektorina. Nii Elion kui ka EMT kuuluvad Eesti Telekomile.
    Autor: ÄP
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Balti turul kaubeldi enim tugevast kvartalist teatanud LHV aktsiatega
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.