Turundusdirektor teenib aastas keskmiselt pool miljonit krooni

Eda-Liis Kann 16. märts 2004, 00:00

Fontes Konsultatsioonide palgauuringu järgi on 2003. aastal kõige enam tõusnud turundusjuhtide palgad ? 19%.

2003. aastal teenisid turundusjuhid kuus keskmisel 4000 krooni rohkem kui 2002. aastal, keskmine kuupalk oli 27 000 krooni.

Turundusjuhid arendavad ja viivad ellu ettevõtte kaubamärkide ja toodete turunduspaane etteantud eelarve piires. Samuti juhendavad nad turundustöötajaid ning vastutavad turundusosakonna töötulemuste eest. Turundusjuht võib osaleda ettevõtte üldise strateegia väljatöötamises.

Turundusjuhtidest kõrgemat palka saavad vaid turundusdirektorid, keda on turundajate seas vaid 5%. Direktorite keskmine palk tõusis aastaga 5%, poole miljoni kroonise aastapalgani. Turundusdirektoreid esineb Eesti suurtes ettevõtetes, kus turundustegevus on väga mahukas ja mitmetahuline. Turundusdirektor kehtestab planeeritud finantseesmärkidele vastava hinnapoliitika, teeb müügiprognoose, juhib ja arendab ettevõtte turundus- ja müügifunktsiooni, loob ettevõtte imagot kõigis meediavormides ja reklaamüritustes.

Turundusspetsialistide palgad tõusid aastaga 8%, ca 18 000kroonise kuupalgani. Turundusspetsialiste on turundajate seas kõige enam ? 40%. Siia gruppi kuuluvad turundusspetsialistid, tootejuhid, turundusosakonna juhatajad, kelle ülesandeks on viia turule ettevõtte tooteid või teenuseid, kasutades müügitoetusmaterjale ja meediat ning tehes seda kokkulepitud eelarve raames. Samuti analüüsivad nad kaubamärgi ja toote edukust, jälgivad ja hindavad turgu, juhivad turu-uuringuid.

Vastupidiselt juhtide palkade tõusule on 5% langenud madalaima astme turundustöötajate ? turundusassistentide ? keskmised palgad. Turundusassistendid pakuvad turundusosakonnale statistikat, tehnilist ja/või kujunduslikku abi, teenides kuus keskmiselt 7322 krooni.

Teise taseme turundajate (reklaami-, PR-, turundusspetsialistid ja tootejuhid) palgad jäid aasta lõikes samaks.

Võrreldes eelmiste aastatega on turundustöötajate palkade tõus aeglustunud. Kui näiteks 1999. aastal tõusid turundajate palgad 12%, siis viimase aasta jooksul kasvasid turundustöötajate palgad kõigest 4%, nentis Fontes Konsultatsioonide konsultant Urmas Orula.

If Eesti Kindlustuse turundusjuhi Aili Kukumäe sõnul tõusevad nende ettevõttes turundustöötajate palgad vastavalt tööpanusele ja -tulemusele, millest tavaliselt räägitakse põhjalikumalt arenguvestlusel. Mõningate turundustöötajate palk tõusis tänavu, mõningatel eelmisel aastal.

If Eesti Kindlustuse turundusosakonnas töötab kokku neli inimest: turundusjuht, brändispetsialist, projektijuht ja turundusassistent. Lähitulevikus pole vaja turundusosakonna töötajate arvu suurendada, pigem tuleb innustada ja kaasata teiste osakondade ja üksuste töötajaid nii, et väljast tunduks kogu ettevõte kliendikesksena.

Tallinna Lennujaama müügitoetuse spetsialisti Indrek Kaingi sõnul on firma palgapoliitiline seisukoht selline, et makstakse turul aktsepteeritavat, kuid mitte turu trende mõjutavat palka. See tähendab, et ei maksta alla ega üle turuhinna.

Lennujaamas tegeleb kuueliikmeline turundusosakond nii lennundustoodetega kui ka mittelennundustoodetega. Hälbeid turundusega tegelevate ametikohtade palgatasemetes võrreldes Fontese uuringu tulemusega ettevõtte palgatasemetes ei ole.

Fontese tehtud Eesti palgauuringus 2003 osales 132 firmat (valdavalt 20 ja enama töötajaga eraettevõtted), palgad on arvutatud neis firmades esinevate turundustöötajate ametikohtade palkade põhjal. Müügitöötajaid ei arvestatud.

 • Irene Metsis, Elion Ettevõtted ASi personalidirektor:
  Elioni turundusdirektori ja kõige madalama astme turundustöötaja palga vahe on kolmekordne. Palgavahe tuleb vastutuse suuruse erinevusest. Elioni kõrgema astme turundustöötaja aastapalk jääb Fontese palgauuringus väljatoodud keskmise ehk siis enam-vähem poole miljoni krooni piiridesse. Madalama astme töötaja keskmine kuupalk jääb 7000?8000 krooni piiresse.

Elionis on otseselt turundusega tegelevaid töötajaid ca 30. Ametinimetused on väga erinevad, kuid me lähtume Fontese palgaturu-uuringu põhjal fikseeritud tööperest ja töö kirjeldustest, mis määravad tegevusvaldkonna. Näiteks turundusega tegelevad 5 müügimeest, 1 müügidirektor, 2 reklaamijuhti jne.

Massilisi palgamuutusi lähiajal toimunud ei ole. Palgamuutus on turundustöötajatel toimunud vaid koos vastutusvaldkondade ja töökohustuste muutumisega.

Ka 2004. aastal pole plaanis turundustöötajate palka tõsta. Töötasu tõus tuleb kõne alla vaid töökohustuste, vastutuse ja koormuse muutusega.

 • Katrin Reinaste-Parve, Horizon Pulp & Paper Ltd. turundus- ja müügijuht:
  Võrreldes Fontese palgauuringu keskmistega teenivad Horizon Pulp & Paper Ltd. madalama astme turundustöötajad rohkem ? üle 7700 krooni kuus. Töötajate palgavahe sõltub staa?ist, töömahust jne. Konkreetsed numbrid ei kuulu avalikustamisele.

Horizon Tselluloosi ja Paberi ASis tegeleb turundusega 8 inimest. Struktuurselt on kõrgemaks marketingi- ja müügitöötajaks müügi- ja marketingiosakonna juht, kellele alluvad 4 piirkondade eest vastutavat müügijuhti ning assistent.

Viimase aasta jooksul on müügimeeste töötasu jäänud enam-vähem samaks. Kuna palku tõsteti viimati 2002. aastal, siis plaanime sel aastal palgatõusu, kuid täpne määr pole veel otsustatud.

Lähiajal on plaanis turundusmeeskonda laiendada. Kuna müüme enam kui 40 riiki ning olemasolev meeskond on juba väga koormatud, võtame juurde veel ühe piirkondliku müügijuhi. Soovime leida uusi ning veelgi kasumlikumaid turge ning ja välja selgitada nende võimalused.

 • Milvi Tepp, EMT personalijuht:
  Võrreldes Fontese palgauuringu keskmistega teenib EMTs kõrgema astme turundustöötaja aastas rohkem ? üle poole miljoni krooni. Samuti on EMT madalama astme turundustöötaja kuupalk suurem kui 7700 krooni.

Turundusdivisjonis töötab EMTs 13 inimest: turundusdirektor, turundusjuht/osakonna juhataja, reklaamijuht, brändijuht, e-kanalite turundusjuht, üritusturunduse juht, 3 projektijuhti, 2 projektijuht/assistenti, 2 analüütikut.

Viimastel aastatel pole palgatõusu otseselt olnud, küll on tõusnud palgad seoses ametikoha väärtuse muutumisega ehk suurema vastutuse tekkimisel.

Tänavu on planeeritud valikuline palgatõus suurema väärtusega (ehk keerulisematel) ametikohtadel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34
  Otsi:

  Ava täpsem otsing