Esimesi tehinguid andis eile oodata

Tõnis Oja 17. märts 2004, 00:00

Eilne kauplemispäev oli Tallinna börsil äärmiselt unine, kusjuures mitte niivõrd käibelt ja kauplemismahult, vaid kaua oodatud esimeste tehingute poolest.

Esimene tehing sooritati Saku Õlletehase aktsiaga 11 minutit pärast kauplemispäeva algust. Kokku kogunes neid üheksa ja aktsia käibeks kujunes pea veerand miljonit krooni. Juhtivaktsiatest sai käe valgeks Norma kell 10.23. Kokku sooritati autode turvaseadmete tootja aktsiaga viis tehingut ning aktsia hind langes 0,43 krooni võrra, 108,43 kroonini.

Esimest Eesti Telekomi aktsiaga sooritatud tehingut tuli oodata aga pea tund aega. Esimene tehing tehti kell 10.52. Sellest hoolimata kogunes aktsiast käivet 3,7 miljoni krooni jagu. Aktsia hind langes 0,65 protsenti, 120,17 kroonini.

Veel kauem tuli oodata Tallinna börsi likviidseimat aktsiat, mis on loomulikult Hansapanga aktsia. Esimene tehing sellega sooritati poolteist tundi pärast kauplemise algust ehk täpsemini kell 11.27. Edasi tehti tehinguid iga paarikümne minuti tagant ja päeva lõpuks kogunes neid terve tosin. Põhinimekirja ainsa kallinenud aktsia käive oli 11,8 miljonit krooni ning hind kerkis 0,08 protsenti, 369,26 kroonini.

Odavnenud aktsiate hinnaliikumised olid suhteliselt väikesed. Ainsa erandiks oli Baltika aktsia, mille hind kukkus 8,39 protsendi võrra, 20,50 kroonile. Ka kauplemisaktiivsus oli rõivatootjal ja -turustajal tavapärasest suurem. Aktsiaga sooritati kaksteist tehingut ning käibeks kujunes 0,4 miljonit krooni. Pärast eelmise aasta hävitava majandustulemuse avaldamist on Baltika aktsiaga hakatud suhteliselt aktiivselt kauplema. Näib, et aktsia on muutunud spekulantide huviobjektiks.

Ehkki Merko Ehitus teatas üleeile aktsionäridele pea kahekordse dividendimäära ulatuses dividendide väljamaksmise soovist, ei tekitanud see investorite hulgas olulist huvi. Aktsia hind hoopis langes poole protsendi võrra, 217,49 kroonini. Aastaga on Baltimaade suurima ehituskontserni aktsia see-eest kallinenud umbes kaks ja pool korda ehk 132,2 krooni võrra aktsia kohta. Selle kõrval on 4,2 krooni omanikutulu aktsia kohta täiesti tühine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing