Putinilt oodatakse reforme kiire kasvu jätkumiseks

Sirje Rank 17. märts 2004, 00:00

Maailmapank hindab nafta ja gaasisektori osakaalu Venemaa SKTs praegu vähemalt 25 protsendile, mis muudab Venemaa sõltuvaks ühest sektorist. Ilma nafta kõrge hinnata oleks läinud aasta majanduskasv 7,3% asemel olnud vaid 4%, hindas panga ökonomist Christof Ruehl. Ülespoole korrigeeritud nafta hinna prognoos oli ka põhjus, miks investeerimispank Morgan Stanley sel nädalal Venemaa SKT prognoosi tõstis. Uue prognoosi järgi kasvab Venemaa SKT tänavu 6,3% ja tuleval aastal 5% varem ennustatud 5,5% ja 4,5% asemel.

Brenti segu hinnaks prognoosib Morgan Stanley 30,4 dollarit barrelist sel ning 29,9 dollarit tuleval aastal. Veel prognoosib pank, et Venemaa naftatoodang kasvab kiiremini kui seni ennustatud 8%.

Putini teise ametiaja majandusprogrammist pole praegu palju enamat teada kui läinud aastal seatud eesmärk kümne aastaga SKT kahekordistada ning vähendada vaesust. Analüütikud ennustavad, et Putini esimesteks sammudeks saavad ettevõtete maksukoorma vähendamine ning elektritootja ÜES monopoli lõhkumine. Seevastu gaasituru reform, pangandussektori areng ning Rostelekomi kaugekõnede monopoli lõhkumine, mis on võtmetähtsusega Venemaa taotlustes saada WTO liikmeks, jäävad edaspidiseks, vahendas uudistekanal Dow Jones.

Putini uue valitsuse esimene istung on neljapäeval, kus majandusküsimusena on päevakorras vaid uus metsaseadus, mis lubaks metsamaa andmist pikaajalisele rendile ja perspektiivis müüki.

Eelkõige ennustavad analüütikud, et Putin kergendab tööstus- ja teenindusettevõtete maksukoormat, samas kui nafta- ja gaasifirmadele ja võib-olla ka kaevandusettevõtetele pannakse makse juurde. Samuti on nimetatud kava alandada käibemaksu praeguselt 18 protsendilt 15 protsendile. Lisaks ennustatakse sotsiaalmaksu alanemist ? uus eelnõu peaks Riigiduumasse jõudma juuniks, kirjutas eile Interfax. Investeerimispanga Troika Dialog peaökonomist Jevgeni Gavrilenkov ütles Dow Jonesile, et enne valimisi kuulutatud sotsiaalmaksu alanemine 22 protsendile praegu enam kui 30 protsendilt oleks tööstusettevõtetele juba suur kergendus. Kõik see nõuaks aga seda, et nafta- ja gaasisektori maksud suureneksid vähemalt 3 miljardi dollari võrra.

Esmaspäeval lubas Putin jätkata Gazpromi reformimist, kuid hoiatas, et maailmaturu hindasid ei tule Venemaa gaasitarbijatele veel niipea. Eelkõige puudutaksid muudatused Gazpromi praegust aktsiate struktuuri, mis on kodu- ja välismaiste investorite jaoks erinev. Gaasi hinnast kõneldes ütles Putin: ?Kui me tahaksime kõik kohe viia vabaturu standarditele, tuleks meil oma tarbijatele juba homme gaasi müüa sama hinnaga kui Lääne-Euroopasse ? 110 dollarit 1000 kuupmeetrist, mis ei ole võimalik.? Praegu on hind Venemaa tarbijatele 24 dollarit tuhandelt kuupmeetrilt ning Gazpromi hinnapoliitikast sõltub mitmete Vene majandusharude käekäik.

Samuti ei kiirusta Putin muutma Gazpromi monopoli gaasi ekspordis välisturgudele, millest mullu laekus 16,5 miljardit dollarit. Kokku eksporditi 140 miljardit kuupmeetrit gaasi. Tõenäolisemaks peavad analüütikud elektritootja ÜES monopoli reformi. Kava tükeldada ÜES vähemalt 10 elektritootjaks on peaaegu valmis, kirjutas Dow Jones.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing