Kaks Hansa tehingut päästsid börsipäeva

Tõnis Oja 18. märts 2004, 00:00

Kaks tehingut Hansapanga aktsiaga kaks minutit enne kauplemispäeva lõppu andsid 83 protsenti börsi kogukäibest ja 96,5 protsenti Hansapanga aktsia käibest.

Veel kaks minutit enne börsipäeva ametlikku lõppu oli börsi käive alla kahe miljoni krooni ning omanikku oli vahetanud vaid 1415 Hansapanga aktsiat. Siis toimus kaks suurtehingut Hansapanga aktsiaga, mis piltlikult öeldes päästsid börsi maine ja andsid (vähemalt formaalselt) käibe. Nende kahe tehingu käigus vahetas omanikku 38 122 väärtpaberit ja tehti käivet 14,08 miljonit krooni. Hansapanga kogukäive oli eile 14,6 miljonit krooni.

Kui poleks neid kaht tehingut olnud, poleks ühegi väärtpaberi kauplemiskäive miljoni piiri ületanud. Suuruselt teise käibe, 0,83 miljoni krooni, andis kauplemine Eesti Telekomi aktsiaga. Telekomi hind kerkis 0,91 protsendi võrra, 121,26 kroonile. TeliaSonera juhatuse esimehe eilse Eestis käigu ümber valitseb saladusloor. Külaliste sõnul konkreetset ostupakkumist ei tehtud, kuid selge on see, et niisama siia ei tuldud. Tuldi riigile tugevat survet avaldama, et Eesti müüks kiiresti oma osa ära. Tallinna börsi juht Tiivas arvas eilses Eesti Päevalehes, et TeliaSonera usub, et ?Eesti konkurentsiametiga läheb neil libedamalt kui Euroopa Liidu vastava ametkonnaga, kellega neil tuleb arvestada pärast 1. maid?. Ses suhtes on Tiivasel tõenäoliselt õigus. Euroopa konkurentsiametist on saanud tugev ametkond, isegi tugevam kui palju kardetud USA vastav ametkond.

Ühest küljest oli kauplemine börsil tõesti äärmiselt väheaktiivne, aga kui samal ajal vaadata, kui paljude väärtpaberitega tehinguid sooritati, siis oli tegevus aktiivne. Nimelt said käe valgeks kõik põhinimekirjas noteeritud aktsiad, investornimekirja aktsiatest ei tehtud tehinguid vaid Estiko ja Klementiga.

Põhinimekirja suurimad tõusjad olid Tallinna Kaubamaja ja Harju Elektri aktsia, mille hinnad kerkisid ka kõigi aegade kõrgeimale tasemele. Esimene kallines 3,28 protsendi võrra, 98,57 kroonini, Harju Elektri aktsia tugevnes aga 2,63 protsenti, 128,30 kroonini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing