Plaatina hind on 24 aasta kõrgeim

Tõnis Oja 18. märts 2004, 00:00

Plaatina hind kerkis teisipäeval päevasiseselt 24 aasta kõrgeimale tasemele, 918 dollarini untsist. Viimase kahe aastaga on valge väärismetalli hind rohkem kui kahekordistunud.

Kuid väärismetallide äris olevad asjatundjad ei usu, et taoline kõrge hinnatase on jätkusuutlik, kirjutab Financial Times.

Plaatina hinnaralli on toimunud samaaegselt pallaadiumi untsihinna langusega 1095 dollarilt 2001. aasta jaanuaris praeguse 280 USDni. Maailma ühe juhtiva väärismetallist toodete tootja, Belgia grupi Umicore tegevjuhi Thomas Leyseni sõnul pöörduvad metallikasutajad üha enam pallaadiumi poole. Kahel väärismetallil on sarnased füüsikalised omadused ja analoogsed kasutusvaldkonnad.

Möödunud aastal teatas General Motors, üks maailma suurimatest plaatinatarbijatest, et on valmis autokatalüsaatorite valmistamisel pallaadiumile üle minema. Autotootjad vähendasid 2000.?2001. aastal pallaadiumi hinnaralli tõttu pallaadiumi kasutamist 40 protsendi võrra. Tollane hinnaralli oli tingitud tarnekatkestusest Venemaal. Venemaa on maailma suurim pallaadiumitootja, kelle arvele tuleb 37 protsenti väärismetalli kogutoodangust. Plaatina kasutamine on samas viimase viie aasta jooksul kasvanud 50 protsenti.

Valgeid väärismetalle plaatina ja pallaadiumi kasutatakse autotööstuses katalüsaatoritena heitgaaside puhastusseadmetes. Autotööstuse arvele läheb 40 protsenti plaatinanõudlusest ja 45 protsenti pallaadiuminõudlusest. Juveelitööstuse osatähtsus plaatinanõudluses on 43 protsenti.

Analüüsikeskuse ja vääris- ja haruldaste metallide tootja Johnson Mathhew andmetel toodetakse plaatina 5,88 miljonit untsi ehk 182,9 tonni aastas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing