BMW panustab dollari tõusule

18. märts 2004, 11:22

BMW lõpetas pikaajalise dollarikursi languse vastu kaitsmise, kutsudes seda kaheaastase dollari kursilanguse lõpuks, kirjutab FT.com.

Saksamaa luksusautode tootja on üks Euroopa massilisemalt valuutakursiriskide vastu kaitsja. Nüüd usub firma, et USA dollar on tugevalt alahinnatud ja kurss peab taastuma.

Kahe aastaga dollari 29 eurosendi võrra nõrgenemine on viinud paljud Euroopa eksportöörid USA turul konkurentsist välja.

BMW usub, et euro õige väärtus on 1,10 dollarit võrreldes praeguse 1,22 dollariga.

Autotootja usk dollari taastumisse võib olla enneaegne, kuna vaid vähesed strateegid usuvad lähiajal dollari taastumisse. Vaatamata USA majanduse kiiremale kasvule on valuutakauplejad mures USA defitsiitide pärast.

Citigroupi valuutastrateegide juhi Bob Sinche sõnul on vaid vähesed firmad valmis muutma täielikult valuutakursiriskidele avatuks.

?Meil on olnud firmadega sellest palju juttu, kas dollari langus on jõudnud lõpule,? ütles Sinche. ?Üldine meelestatus on jäänud keskpikas perspektiivis selliseks, et dollari tugevnemise perioode kasutatakse mõningase kursikõikumise vastu kaitsmiseks.?

Euroopa suurim autotooja Volkswagen suurendas läinud aasta lõpus riskide maandamist. Langev dollar sõi läinud aastal 1,2 mld eurot autotootja kasumist.

USA varasid ostvate pensionifondid vähendavad riskimaandamist. ?On märgid, et institutsionaalsed investorid (pensionifondid) ei näi enam nii varmad dollaririski katma kui 2003 või 2002 aastal,? ütles State Street Banki valuutastrateeg Michael Metcalfe.

?Me arvame, et euro kurss läheb taas alla,' ütles BMW finantsdirektor Stefan Krause. ?Sellisel USA dollari alahinnatuse perioodil tuleb jääda kindlaks ja mitte katta riski mitteatraktiivsete kursside juures.?

Dollari kursi vastu kindlustamine on muutnud BMWle tähtsaks, kuna USA möödus läinud aastal Saksamaa turust ja muutus firmale suurimaks turuks. Selleks aastaks on BMW jäänud tugevalt dollarilanguse vastu kaitstuks, mis tähendab, et kaks kolmandikku kuni kogu USA käibest on kursiriski vastu kaitstud. Firmal on jätkuvalt üleval lühiajalised riskimaandused tulevaks aastaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing