Valitsus tahab kaotada üüri piirmäärad

Liis Kängsepp 18. märts 2004, 11:09

Vabariigi valitsus otsustas heaks kiita ja saata Riigikogule elamuseaduse muutmise seaduse eelnõu, et kaotada üüri piirmäärad.

Eelnõu esitamise eesmärgiks on tunnistada kehtetuks elamuseaduse sätted, mis käsitlevad kohaliku omavalitsuse volikogu poolt munitsipaalomandis olevatele eluruumidele kehtestatud üüri piirmäärade laienemist õigusjärgsetele omanikele tagastatud eluruumidele, et kõrvaldada seadusest eraomandi valdamist kitsendav piirang.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et üüri piirmäära regulatsiooni kaotamine ei saa iseenesest põhjustada üüri automaatset suurenemist ega võimalust üüri ühepoolselt suurendada, kuna võlaõigusseaduse mõistes kehtib tähtajalise üürilepingu puhul üürilepinguga kokku lepitud üür ning üüri on võimalik muuta ainult poolte kokkuleppel.

Samuti kehtestab võlaõigusseadus üürnikku kaitsvad sätted eluruumi
üüri ülemäärase suuruse vastu. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil ei ole teada, et omavalitsustes, kus üüri piirmäära ei ole kehtestatud (näiteks Rakveres, Valgas ja Tartus), oleks tagastatud eluruumide üür tõusnud ebamõistlikule tasemele.

Üüri piirmäära kehtestamine on kohaliku omavalitsuse õigus, mitte kohustus ning kohalikest oludest lähtuvalt võib kohalik omavalitsus jätta üüri piirmäära ka kehtestamata, samuti on eluruumi omanikule ja üürnikule antud võimalus üüri suuruses piirmäärast erinevalt kokku leppida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing