Baltika aktsia hind kerkis üle 10 protsendi

Tõnis Oja 19. märts 2004, 00:00

Äripäeva indeks kerkis eile 0,32 protsendi võrra, 999,37 punktini, maagilisest 1000 punkti tasemest jäi puudu vaid kübeke. Kerkisid kõigi põhinimekirja kuuluvate aktsiate hinnad, erandiks jäi Harju Elekter, millega ei sooritatud ühtegi tehingut.

Positiivselt üllatas Baltika aktsia, mille hind hüppas 10,77 protsenti, 22,53 kroonini. Baltika teatas, et teenis jaanuaris 10 000 krooni kasumit, mis võrreldes seniste kahjumitega pole peaaegu isegi märkimisväärne. Kahe kuuga on kontsern saanud juba 4,5 mln krooni kahjumit.

Baltika aktsia käive oli 174 723 krooni, mis on selle aktsia kohta üsna arvestatav kogus. Samas tekitab Baltika aktsia hinna tõus kahesuguseid mõtteid. Ühest küljest on loogiline, et kui pärast rekordilist aastakahjumit teatatakse kuukasumist, tõuseb aktsia hind järsult. Teisalt aga on 10 000kroonine kuukasum sisuliselt võrreldamatu ettevõtte käibe ja möödunud aasta kahjumiga ning kasumist teatamine oli ettevõtte jaoks pigem mainekujundus kui tegelikust majandustulemusest aruandmine.

Aktsia madalast likviidsusest tingituna on sellega börsil väga lihtne manipuleerida. On ka teada, et Baltika juhtkond on võtnud Baltika aktsia tagatisel laenu kokku 16 mln krooni väärtuses, mille tagasimaksmise raha pidi tulema dividendidest.

Seega, kuigi esmapilgul näib hinnatõus olevat loogiline, kahtlused jäävad. Baltika ümber on varem olnud liiga palju hämamist, et kõike puhta kullana võtta. Samas on 20kroonine hind Baltika aktsia jaoks juba peaaegu atraktiivne, vähemalt väga riskialtile investorile.

Tallinna Kaubamaja aktsia hind kerkis eile esmakordselt üle 100 krooni taseme. Aktsia kallines 1,59 protsenti, 100,14 kroonini.

Saku Õlletehase aktsia hind langes 1,32 protsendi võrra, 117,35 kroonini. Erastamisväärtpaberi hind langes 0,81 protsenti, 96,23 sendini.

Üleüldse oli eilne kauplemispäev loid. Päeva kogukäibeks kujunes 8,80 mln krooni, millest Hansapanga aktsia arvele läks 6,6 mln krooni. Pangaaktsia hind kerkis 0,42 protsenti, 370,83 krooni tasemele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing