Millega maandada valuutakursi riski

Romet Kreek 19. märts 2004, 00:00

Firmal võib olla nägemus valuutakursi liikumisest tulevikus. Kui seda pole ja firma ei soovi riski võtta, peaks ta kursiriske maandama. Turul eksisteerib kolm ootust: kurss kas tõuseb, langeb või jääb samale tasemele.

Kui oodatakse, et kurss jääb samale tasemele, paistab kursiriski maandamine mõttetu olevat, kuna see teenus maksab. Samas tuleks kõikidesse ootustesse suhtuda teatud reservatsiooniga, esitades küsimuse: mis saab siis, kui kurss ei liigu oodatud stsenaariumi kohaselt. Isegi kui kurss tõuseb või langeb vastava ootuse juures, võib lühiajaliselt toimuda teises suunas liikumine ja kui see juhtub päeval, kus on vaja tehingut teha, võibki kahjum käes olla.

Näiteks kui firma on importimas miljoni dollari eest kaupa, mida plaanitakse müüa kroonides, on firmal mitu võimalust. Kui firma on veendunud, et dollari kurss langeb, võib firma oodata ja osta spot-tehinguga valuutat siis, kui seda on ülekandeks vaja.

Kui tehing on kindel, võiks ju osta forward?iga dollareid vajalikuks tähtajaks. Sellisel juhul on kohe tehingu kurss teada ja kaubale saab määrata hinna olenemata sellest, mis valuutaturul edasi toimub. Kui dollari kurss tõuseb, on põhjust tunda rahulolu, et risk sai maandatud. Dollari nõrgenemise korral, eriti kui firma püüab kasutada ära kursiliikumise võimalusi, võib meeleolu mõruks muutuda.

Alternatiivina oleks võinud sõlmida hoopis dollariostu optsiooni. Kui kurss oleks tugevasti kukkunud, oleks kaotatud preemia, kuid saadud osta spot-tehinguga valuutat oluliselt odavamalt. Dollari kursi tõusu korral oleks kursirisk maandatud olnud.

Suurte tehingute puhul on võimalik kombineerida tehinguid ostes või ekspordi korral müües näiteks 0,5 mln dollarile forward?i või optsiooni ja jättes 0,5 mln dollari ulatuses kursiriski lahti.

Kui firma riskide juhtimise poliitikaks on kursiriski täielik maandamine, võib näiteks katta poole valuutariskist forward?iga ja poole optsiooniga. Sellisel juhul ei saavutata küll parimat tulemust, kuid ka mitte kõige hullemat.

Firma on eksportimas miljoni dollari eest kaupa, mille toomiskulud on kroonides või kaup on ostetud kroonide eest.

Firma tahaks, et dollari kurss tõuseks, kuid valuutaturul pole kursiliikumise suund kindel. Kui firma on veendunud, et dollari kurss tõuseb, võib firma oodata ja müüa spot-tehinguga valuutat dollarite laekumisel. Kui raha laekumine on kindel, võib müüa forward-tehinguga dollareid vajalikuks tähtajaks. Sellisel juhul on teada, kui palju raha kroonides konkreetse müügi eest saab.

Dollari tugevnemise ja forward?i kasutamise korral, eriti kui firma püüab kasutada ära kursiliikumise võimalusi, võib tekkida loobumiskulu.

Forward-tehingu asemel oleks saanud sõlmida dollarimüügi optsiooni, makstes pangale preemiat. Kursi tugeva tõusu korral oleks kaotatud preemia, kuid pangale saanuks müüa spot-tehinguga valuutat oluliselt kõrgema hinnaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:17
Otsi:

Ava täpsem otsing