Valitsus tahab kaotada üüri piirmäärad

Anne Oja 19. märts 2004, 00:00

Valitsus otsustas eile heaks kiita ja saata Riigikogule elamuseaduse muutmise seaduse eelnõu, et kaotada üüri piirmäärad. Eelnõu esitamise eesmärk on tunnistada kehtetuks elamuseaduse sätted, mis laiendavad munitsipaalomandis olevatele eluruumidele kehtestatud üüri piirmäära õigusjärgsetele omanikele tagastatud eluruumidele, et kõrvaldada seadusest eraomandi valdamist kitsendav piirang.

Kinnisvarabüroo Uus Maa juht Jaanus Laugus prognoosis, et üüri piirhindade kaotamine võib üürihindu allapoole tuua, kuna konkurents tiheneb. ?Tavaturg on tulnud niigi allapoole ja ilmselt täieneb pakkumiste list siis veelgi,? rääkis Laugus. ?Sundüürnikega tuleb aga majaomanikel vaidlus ja sõda. Nad peavad kas maksma või kolima mujale.?

Laugus ütles, et sundüürnikel tasub loota kohalike omavalitsuste peale ja Tallinna toetamine riigieelarvest pole selles valguses sugugi halb mõte. ?Tuleb vaadata kohalike omavalitsuste poole, kuidas sotsiaalmajad ja munitsipaalmajad kerkivad,? märkis Laugus.

Arco Vara Grupi nõunik Hannes Kuhlbach ütles, et üüri piirmäära kaotamine üüriturgu ei mõjuta. Kuhlbach põhjendas väidet sellega, et reaalne üüriturg toimib juba aastaid. ?Pigem on tegu poliitilise kui sotsiaalse probleemiga. Teistes linnades ei sattunud inimesed tänavanurgale nutma ja mis me siin Tallinnas ikka kardame,? ütles Kuhlbach.

Otsus üüri piirmäärad kaotada puudutab omanikena umbes 2000 inimest, märkis Kuhlbach. ?Tallinn teeb sotsiaalpoliitikat võõraste kätega,? lisas ta ja selgitas, et sundüürnikud elavad sisuliselt majaomanike arvel. Osa majaomanikke pole seetõttu olnud huvitatud neile kuuluva elamu majandamisest, vaid püüdnud sundüürnikest vabaneda. ?Parem tee üürnike jaoks on olnud kokkulepe, et nad lahkuvad, halvemal juhul, teate isegi, kipuvad need majad põlema minema,? rääkis Kuhlbach.

Tallinna linnavalitsuse meediajuht Allan Alaküla ütles, et Tallinn pole üüri piirmäära kaotamisega nõus.

?Tallinn on üüri piirmäärade vabaks laskmise vastu, kuni see halvendab inimeste elujärge,? kommenteeris Alaküla valitsuse otsust saata Riigikokku seaduseelnõu, mis lubab eraomanikest majaomanikel üüri piirmäärad vabaks lasta.

Mida Tallinn teeb, kui elamuseaduse muudatus Riigikogus läbi läheb, ei osanud Alaküla öelda. ?Praegu ei ole asja volikogus veel arutatud ja enne ei saa me mingit otsust vastu võtta, kui otsuse üüri piirmäära suhtes on langetanud nii valitsus kui Riigikogu,? selgitas Alaküla.

Tallinnas on 4200 peret, kes on registreeritud sundüürnikena. Erinevatel hinnangutel võib üüri piirmäära kaotamine puudutada 12 000 leibkonda.

Tallinna linnavolikogu otsustas eile mitte muuta Tallinnas kehtivat 15kroonist üüri piirmäära.

?Üüri piirmäärade tõstmisega kaasneks paratamatult sundüürniku staatuses olevate isikute sotsiaalse olukorra järsk halvenemine,? põhjendas abilinnapea Aivar Pärna.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing