EPL: Eesti firmad Euroopa suurpettuse haardes

19. märts 2004, 08:07

Sadakond Eesti ettevõtet on viimaste aastate jooksul langenud Hispaanias paikneva European City Guide (ECG) pettushõnguga reklaami ohvriks.

Eesti Päevalehega võttis ühendust Eestis töötav itaallane Francesco Zamproni, kes üürib garaa?iboksi Lasnamäel garaa?iühistus Paas. Firma juhataja Hortensia Ivanova oli saanud ECG-lt kirja detsembris ning sellele ka vastanud. Vastuse peale saadeti talle arve 857 euro (13 400 krooni) tasumiseks.

ECG korraldatav petuskeem on lihtne ? firmale saadetakse otsepostitusega kiri, kus pakutakse võimalust reklaamida end üle Euroopa levitatavates kataloogides. Tekst on koostatud segaselt ja eksitavalt, saajal palutakse hoolikalt kirja panna oma firma andmed, lüüa kirjale tempel ja see allkirjastada. ECG kiri on koostatud mitte reklaami müüki, vaid info kogumist silmas pidades. Teade selle kohta, et tegelikult tähendab kirjale allkirja andmine kohustust tasuda üle 13 000 krooni aastas, on kirjas väga väikselt ja raskesti tähelepandavalt.

Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni (EVEA) asepresidendi Marina Kaasi sõnul on tegemist petuskeemiga, mida võib võrrelda nn Nigeeria kirjadega. Pettus on Eestis levinud juba aastaid ning ohvriks võib olla langenud sadakond ettevõtjat.

European City Guide?i teenindusjuhi Michael Ebbsi sõnul ei ole firma tegevuses midagi illegaalset ega pettusehõngulist, on vaid rumalad inimesed, kes teksti süüvimata lepinguid allkirjastavad.

Tarbijakaitseamet oli hiljaaegu ECG-lt sama petukirja saanud. ?Ettevõtteid tuleb nende eest hoiatada. Meile teadaolevalt on tegemist pettusega ning nende reklaamkatalooge ei eksisteeri,? ütles ameti avalike suhete juht Kristina Vaksmaa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing