Ettevõtjad päästsid oma vilja

Inno Tähismaa 22. märts 2004, 00:00

Rakverest kümmekonna kilomeetri kaugusel olevas Näpis asub endine linnasetehas, mille viljahoidlaks ümberehitamisse Rakvere Viljasalv eelmisel aastal tublisti investeeris. Pilt, mis seal avaneb, on täielikus kontrastis Rakveres asuva hoidla vaikusega. Tehase väravast vuravad üksteise järel sisse ja välja viljaautod.

Selgub, et viljasalve ülejäänud kliendid, AS Kesko Agro ja OÜ Mangelbert, on otsustanud kogu oma vilja Rakverest kiiresti minema viia.

Kesko Agro arendusdirektor Tarmo Amer kinnitas laupäevases Postimehes, et Rakvere salvest on nad juba kaotanud tuhandeid tonne vilja. Näpisse alles jäänud vilja äraveoks on mobiliseeritud üle Eesti pea kõik viljaautod, kokku ligi 40 masinat, kes toimetavad seal hommikust hilisööni. Vili viiakse kindlamasse kohta, Tamsalu ja Keila hoidlatesse.

Näpi viljahoidla juht Jüri Vipre ütleb, et ta teab, aga ei ütle, kuhu Rakvere salvest riigivili kadus. ?Näpilt pole midagi kadunud,? lisab ta, ?siin riigivilja pole.?

Vipre sõnul on neid kohti viis, kuhu vili ?kadus?. Viprelt õnnestub pika pinnimise peale teada saada, et vilja on läinud nii välismaale kui ka Rakvere Piiritustehasesse, samuti on seda jahvatatud jahuks.

Rakvere linnas sees Õli tänaval, piiritusetehasest paari kilomeetri kaugusel asuva Rakvere Viljasalve ümbruses on aga harras vaikus.

Salve väravatest väljuvad kaitsepolitsei ametnikud, kes on seal läbiotsimise lõpetanud. Ametnike nägudelt mingit elevust ei paista, mistõttu võib arvata, et vili jäi neil leidmata. Küll on neil ilmselt portfellides dokumente, mis ettevõtte seifidest kätte saadi.

Avalikkuse ees on viljavarguse ühe põhisüüdlasena figureerinud Vladimir Semjonov. Samas on asjaga seotud teisigi inimesi. Üheks neist on Tõnu Reissaar, pensionieas Räpina aianduskooli kasvandik ja Rakvere Viljasalve üks osanikke valdusfirma kaudu. Väidetavalt finantseeris tema möödunud aastal president Arnold Rüütli riigivisiiti Luksemburgi. Visiiti on Reissaar iseloomustanud kui võimalust leida viljale ja jahule turustuskanaleid Luksemburgis ja Saksamaal. Luksemburg on ka märgitud viljasalve 2002. aasta aruandes kui vilja võimalik uus turg.

Reissaar ise on olnud ajakirjanduses äärmiselt napisõnaline. Tema telefonid olid ka eile välja lülitatud. Telefoni võttis eile vastu viljasalve müügiettevõtte OÜ Digger üks osanikke, Tõnu Reissaare poeg Ülari Reissaar. Ta ainus kommentaar oli: ?Head aega.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing