Hansapanga aktsia rekordkõrgel tasemel

Romet Kreek 24. märts 2004, 00:00

Hansapanga aktsia hind liikus eile rekordiliselt kõrgele, seda peamiselt nõrga müügihuvi tõttu, mitte suurest ostuhuvist tingituna. Hansapanga aktsia hind tõusis eile 0,7 protsenti värske ajaloo kõrgeimale tasemele, 381,71 kroonile.

See on aktsiale esmakordne sulgemine pealpool 380 krooni joont. Aastaga on aktsia hind tõusnud 58 protsenti.

Eile avaldas rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch Ratings eriraporti Balti riikide pangandussüsteemi kohta, mis kandis pealkirja ?Balti pangandussüsteemid on heas seisukorras?. On vähetõenäoline, et Fitchi Balti riikide pangandussüsteemi ülevaade oleks eile mingil moel avaldanud mõju Hansapanga aktsia liikumisele.

Kõik kolm pangandussüsteemi kogesid tugevat laenukasvu, eriti liisingu ja tarbijafinantseerimise vallas. Kuigi see võib reitinguagentuuri hinnangul tekitada muret, peaks karmim riskijuhtimine ja regulaatorite võimu kasv aitama parandada varade kvaliteeti.

Kuigi kolme maa pangandussüsteem kasvab kiiresti, on pangateenuste levik madal. Leedus moodustab pankade varade kasv vaid 40% SKTst. Eestis on sama suhtarv 87 protsenti ja Lätis 99 protsenti.

Erinevalt Eesti ja Leedu pankadest sõltuvad Läti pangad suurel määral mitteresidentide hoiustest, mis avaldab mõju nende reitingutele. Läti suurimal pangal Parex panga kliendihoiustest kuulub suurem osa mitteresidentidele. Vaatamata sellele, et Parex on Läti suurim, on tal raske vabaneda ni?ipanga mainest ja suurendada turuosa hoiuste turul.

Eesti kahe suurima panga kohta, kes kontrollivad kokku üle 80 protsenti varadest, arvab Fitch, et on ebatõenäoline, et nende kahe panga konkurentsipositsiooni saaks õõnestada uued turuletulijad.

Eesti krooni devalveerimise risk enne Euroopa Liitu astumist võib Fitchi hinnangul olla väike. Seda ei saa täielikult välistada ning sellega arvestatakse pankade reitingute osas. Kuna Eesti kroon on seotud euroga, ei piira Eesti Pank pangandussüsteemi suurt avatud positsiooni välisvaluutas. Nimelt on Eestis väljastatud palju suuremas mahus eurodes laene, kui on samas valuutas hoiuseid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing