Kindlustusseltsid teenisid häid kasumeid

Kristiina Randmaa 24. märts 2004, 00:00

Nii elu- kui ka kahjukindlustuse keskmine kasum suurenes möödunud aastal rohkem kui 3,5 korda. Protsentides näitasid kõige paremat kasumi kasvu ERGO elu- ja kahjukindlustus.

Finantsinspektsiooni juhatuse liikme Kaido Tropi sõnul on kasumi kasvul kindel põhjus ? maksed kasvasid jõulisemalt kui kulud. Kahjukindlustuses kasvas preemiamaht mullu 19%, elukindlustuses 30%.

Kahjukindlustuse puhul tõi Tropp välja, et suuremaid kasumeid tõi liikluskindlustuse kasumisse pöördumine ? kui 2002. aastal oli liikluskindlustuse turg 16 miljoni krooniga kahjumis, siis mullu tõusis 12,3 miljoni krooniga kasumisse. Liikluskindlustus moodustab kahjukindlustuse turust 30%.

?Oli väga hea aasta,? ütles If Eesti Kindlustuse kindlustusdirektor Mihkel Uibopuu, kinnitades maksete kasvu jõulist rolli. Liikluskindlustuse kohta möönas ta, et see aitas kaasa, kuid ei olnud kahjukindlustuse kasumi võimsa kasvu peamine põhjus. Liikluskindlustusel läks Uibopuu hinnangul hästi eelkõige erakordselt hea talve tõttu. If Kindlustus teenis liikluskindlustuse pealt mullu kasumit 8,4 miljonit krooni.

Kasuminumbrit kahekordistanud Salva Kindlustus ei kuulu nende seltside hulka, kelle kasum kasvas tänu liikluskindlustusele ? viimane oli 3,5 miljoni krooniga kahjumis.

Salva kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt märkis, et kasumi kasv tuli sellest, et oluliselt suuremate mahtudega tegeles sama arv töötajaid mis 2002. aastal. Samuti müüsid maaklerfirmad rohkem.

Kahjukindlustusseltsidest suurimat kasumi kasvu näidanud ERGO Kindlustuse juht Olga Reznik ei ennustanud turu samasuguse kasumi kasvu jätkumist, väites, et see pidurdub tiheda konkurentsi, rangemate edasikindlustuse tingimuste ja ELiga seotud investeeringute tõttu. ?ERGOs ilmselt kasum edaspidi nii kiiresti ei kasva,? nentis ta.

Urmas Kivirüüdi hinnangul võivad turgu ees oodata kasumis seltside turuosa suurendamise püüdlused. ?Praegu on turg kasumis ja võib arvata, et kasvurumaluste aeg hakkab kätte jõudma,? ütles ta. ?Samas arvan, et Eestis ei ole väga ambitsioonikaid seltse, kes tahaksid oma turuosa agressiivsete meetoditega suurendada.?

Sama märkis ka Kaido Tropp, kelle sõnul on kindlustusseltsidel veel liiga hästi meeles 1999. aasta hinnasõda, mis viis kogu turu sügavasse kahjumisse.

Samas märkis ta, et 2004. aasta kahjukindlustuse kasumlikkust mõjutab osaliselt liikluskindlustuse käekäik ? keegi ei oska ennustada, kui palju hakkavad seltsid ELis õnnetusse sattunud autojuhtidele hüvitisi maksma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing