EPL: Kaupmehed pakuvad soodsamat järelmaksu

25. märts 2004, 08:05

Pankade järelmaksukaartidele pakuvad jõuliselt konkurentsi kaupmeeste järelmaksutooted, mille kasutamine on paindlikum ning taotlemine lihtsam.

Mobiilifirmad on juba aastaid telefone pakkunud n-ö oma järelmaksuga, kus toote finantseerijaks on firma, mitte pank. Hiljaaegu hakkas arvuteid järelmaksuga müüma Elion, kes ei nõua järelmaksu soovivalt kliendilt ei konto väljavõtet ega palgatõendit ? piisab sellest, kui inimene on olnud Elioni klient vähemalt pool aastat ning tasunud eeskujulikult telefoniarved, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Konto väljavõtet ega palgatõendit me klientidele järelmaksu andes ei küsi, kuid kliendi maksevõimest räägib tema maksekäitumine,? ütles Elioni meediasuhete juht Ain Parmas.

?Klientidele on kindlasti oluline järelmaksu saamise lihtsus ? asjad saab kohe esinduses joonde ajada ? pankades võtab aega otsustamine, kas klient sobib või mitte,? ütles Parmas.

Stockmann pakub eraisikutele krediitkaarte mitmendat aastat. Firma esindaja väitel on see parim võimalus kliente maja külge siduda. Stockmanni kliendikaardi keskmine aastaintress oli eelmisel aastal 13 protsenti.

Hansapanga hinnangul peaks järelmaksu andmist reguleerima Eesti Pank või mõni muu instants. ?See nähtus on halb nii meie kui ka kliendi jaoks,? ütles Hansapanga suhtekorraldusjuht Ando Noormets. ?Kui klient võtab kohustuse mittefinantsasutusest, siis pangal puudub laenude väljastamisel info selle kohta, milliste kohustustega klient koormatud on. Kui klient oma kohustustest ise ka ei teata, võib ta ühel hetkel laenu teenindamisega raskustesse sattuda.?

Eesti Panga hinnangul toob konkurentsi tihenemine väike- ja tarbimislaenude turul kaasa sotsiaalseid riske.

?Müüja poolt on oluline kontrollida kliendi maksevõimet ja vastavalt sellele käituda,? ütles Eesti Panga avalike suhete juht Janno Toots, lisades, et tarbijad võivad pakutavast järelmaksust vaimustusse sattuda.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing