Rakvere Viljasalv saatis Eestist ülepäeva teele viljarongi

25. märts 2004, 13:42

Taimetoodangu inspektsioon väljastas Rakvere Viljasalvele pooleteise aasta jooksul üle 200 sertifikaadi vilja eksportimiseks.

Ajavahemikul jaanuar 2002 kuni märts 2003 väljastas põlluministeeriumi haldusalas tegutsev taimetoodangu inspektsioon Rakvere Viljasalvele 202 fütosanitaarsertifikaati, ilma milleta teravilja ei lubata üle piiri. Rakvere Viljasalv võttis 103 sertifikaati ekspordiks Leetu ning 99 sertifikaati ekspordiks Lätti. Sisuliselt saatis Rakvere Viljasalv sel ajavahemikul ülepäeva Eestist teele viljarongi. Kokku eksportis Rakvere Viljasalv sel ajavahemikul ca 12 000 tonni vilja, millest enamik oli rukis ning vähesel määral kaer.

Taimetoodangu inspektsiooni peadirektor Roland Nymann sõnas, et ka tema jaoks on üllatuseks, et Rakvere Viljasalv sellise suure koguse teravilja on eksportinud. 'Meil on ikka ju probleemiks see, et vilja tuleb palju Eestisse sisse, kuid nüüd selgub, et on selline suur viljaeksportija meil - Rakvere Viljasalv,' rääkis Nymann.

Nymanni sõnul ei huvita taimetoodangu inspektsiooni, kus ettevõtja vilja müüb või mis vili see on, sest inspektsiooni ülesanne on kontrollida vaid vilja kvaliteeti. 'Meie jaoks on see lihtsalt teravili,' lisa ta. Taimetoodangu inspektsiooni andmeil tegutses Rakvere Viljasalv eriti aktiivselt vilja ekspordiga 2002. aasta suvel.

Rakvere Viljasalve juht ja üks omanik Vladimir Semjonov ilmus eelmisel nädalal riigireservi vilja haldavasse Eesti Viljasalve teatega, et tema juhitavast Rakvere Viljasalvel on seal hoiul olnud reservvili kadunud. Tegelikult oli Rakvere Viljasalv reservviljast tühi olnud juba mõned viimased aastad. Vilja olemasolu aeg-ajalt kontrollimas käinud põllumajandusministeeriumi ametnikke lollitati viljapunkritesse ehitatud vaheseintega.

Rakvere Viljasalvest 'kadus' 13 000 tonni riigi julgeolekuvaru vilja, suurem osa sellest viljast oli rukis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing