Jeen tõusis viie nädala kõrgeimale tasemele

Romet Kreek 26. märts 2004, 00:00

Jeen tõusis eile viie nädala kõrgeimale tasemele. Selle tõusu toetas saareriigi valitsuse raport, mis näitas, et välismaalased ostsid rekordiliselt Jaapani aktsiad. Teine hea uudis oli see, et Jaapani väliskaubanduse ülejääk kasvas.

Jaapani väliskaubanduse ülejääk kasvas veebruaris 15 protsenti ja eksport oli ajaloo suuruselt kolmas.

Tõusva päikese maa sesoonselt korrigeeritud väliskaubanduse ülejääk kasvas veebruaris 1,25 triljonile jeenile. Jaapani eksport on kasvanud igal kuul viimase 23 kuu jooksul, erandiks oli vaid üks kuu.

Ekspordi kasv näitas, et tugevneva jeeni negatiivse mõju on neutraliseerinud maailma majanduse kasv. Kiirem kasv (sealhulgas Jaapani enda majanduskasv) aitas tekitada välismaalastes huvi Jaapani aktsiate vastu, milleks on vaja jeeni osta. 19. märtsil lõppenud nädalal ostsid rahvusvahelised investorid rekordilise 1,15 triljoni (137 mld krooni) eest Jaapani aktsiaid. ?Need numbrid on muljetavaldavalt tugevad ja fundamentaalnäitajad viitavad tugevamale jeenile,? ütles BNP Paribasi peavaluutastrateeg Günter Redeker Bloombergile.

Dollar maksis eile kell 106 jeeni, olles hommikupoole käinud isegi 105,77 jeenil. ?Investorid on närvilised jeeni kurssi üles ajades, teades, et Jaapan istub triljonite jeenide otsas ja võib neid müüa, kui tahab,? ütles Henderson Global Investorsi fondijuht Tony Dolphin, viidates võimalusele, et Jaapani keskpank võib teha interventsioone.

Mitmed Jaapani kauplejad arvavad, et Jaapani keskpank ei lase enne selle kuu lõppu jeenil tugevneda kõrgemale kui 11. veebruari kõrgtase, mil dollar maksis 115,17 jeeni.

Euro langes üleeile järsult dollari vastu ja hommikul kaubeldi 1,21 dollari lähedal. Eile õhtul maksis dollar meie rahas 12,846 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing