Basseini ja hoovi leiab poest spetsiaalse plaatimissegu

Liivi Tamm 31. märts 2004, 00:00

Plaatimissegud võib jagada üldjoontes kaheks: tavaoludes kasutatavad segud ja probleemsetes oludes kasutatavad segud. Oma olemuselt on need liiva-tsemendi segud, millesse on lisatud mitmesuguseid polümeerseid lisandeid. Lisandid annavad segule hea nakkuvuse, töödeldavuse ja elastsuse.

Tavasegusid kasutatakse n-ö tavaolukordades ? seinte ja põrandate plaatimisel, ka kipsplaatide katmiseks. Optiroc ASi kuivsegude tootejuhi Priit Pallumi sõnul sobivad tavasegud ka tööstushoonetesse ja kaubanduspindadele. ?Tööstustes ja suuremates kaubanduskeskustes on sageli tõstukeid, veokeid ja muid raskeid masinaid, mis avaldavad aluskonstruktsioonidele suurt koormust. Korralikult paigaldatud plaadid kannatavad selle koormuse välja, ilma et nad lahti tuleksid,? selgitab Pallum.

Loomulikult on plaatimine sisetingimustes ning koduses majapidamises lihtsam. ?Sees ei külmu pinnad läbi ja pole suuri koormusi. Keerukam on vannitubade ja pesuruumide plaatimine, sest nendes ruumides tuleb aluskonstruktsioon eelnevalt niiskustõkke ja veetõkkemassiga niiskustihedaks töödelda,? räägib Pallum. ?Välitingimustes on soovitatav segu kanda nii plaadile kui plaaditavale pinnale, et tagada maksimaalne nakkepind ? vastasel korral jäävad plaatimiskammist plaadi alla väiksed tühemikud, kuhu hakkab niiskus kogunema, ning läbi külmudes tekib oht, et plaadid tulevad lahti.?

Probleemsete pindade plaatimissegud on tavapärastest tugevamate nakkeomadustega ja elastsemad. ?Kui vanad (glasuur)plaadid on põrandal või seinal kõvasti kinni, aga pind tahetakse üle plaatida, siis tuleb valida tugevama nakkega segu,? selgitab Pallum. ?Plaatimissegu kantakse otse vanale plaadistusele ning seejärel paigaldatakse uued meelepärasemad plaadid.? Sama kehtib ka värvitud ja köetavate (ahjud, soojamüürid) pindade, samuti PVC-katte ja ka klaasi korral, mida tahetakse üle plaatida. Kirjeldatud olukordades sobib näiteks Renovation Fix.

Tavapärasest tugevamat ja jäigemat plaatimissegu nõuavad klinker- ja rasked looduskiviplaadid, mis muidu liiga sügavale segu sisse vajuksid ? jäigem segu välistab tööde käigus plaadi segusse ?uppumise?. Marmor- ja muude heledate plaatide paigaldamisel tuleb kasutada valget plaatimissegu. Tavalise segu kasutamisel imbub hall tsemendivesi segust mikropragude kaudu plaadi pinnale ja selle tulemusel tekivad heledale plaadistusele hallid laigud või jutid.

Spetsiaalsegud on vajalikud näiteks ka toiduainetööstuses, kus pindu pestakse tugevate kemikaalidega. Segu peab seda taluma ja ühtlasi välistama mikroorganismide tegevuse. Siin kasutatakse ka spetsiaalseid epoksüüdvaikudel põhinevaid plaatimis- ja vuugisegusid.

Lõpliku välimuse kogu plaadistusele annavad vuugisegud. Neid on saadaval mitmetes värvitoonides ja igaüks saab valida just talle sobiva värvi vastavalt plaadile.

Tavalisi vuugisegusid võib kasutada nii seintel kui ka põrandatel, need sobivad nii kuivadesse kui ka märgadesse (vannitoad) ruumidesse, ka köetavatele pindadele.

Tugevamaid ja kulumiskindlamaid vuugisegusid peab kasutama kaubandus- ja tööstuspindadel, kus on suur kulumiskoormus ? seal sobib spetsiaalne klinkerplaadi vuugisegu.

Kaubanduskeskused vajavad aeg-ajalt ka kiirkivinevat põrandasegu. ?Kujutleme, et sellise hoone tualettruumis on vaja teha sanitaarremonti,? räägib Pallum. ?Seda ei saa nädalaks kinni panna, kuni tavasegu kuivab. Siin aitab hädast välja kiiresti kuivav plaatimissegu, mis kivistub paari tunniga, ja põrandal võib jälle käia.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing