Tõnis Arnover • 30. märts 2004 kell 9:59

Briti ravimikontsern ähvardab Ungarist lahkuda

GlaxoSmithKline, kellel on Budapesti lähedal vaktsiinitehas, mida ta plaanib laiendada, on pahane Ungari valitsuse peale, mis kärpis ravimitoetusi 15%.

Sel nädalal jõustuva seaduseparandusega loodab valitsus lappida suureks paisunud eelarvepuudujääki. Glaxo on arvestanud, et see läheb firmale maksma kuni 93 miljonit krooni aastas.

GlaxoSmithKline on maailma üks suurimad ravimifirmasid, mille käes on 7% maailma ravimiturust. Glaxo asepresident Kesk-Euroopas David Redfern ütles, et ta saab aru valitsuse rahalistest raskustest, kuid ütles, et soovinuks asja valitsusega arutada, et leida probleemile konstruktiivne lahendus, kirjutab Financial Times.

Ungaris on enamik retseptiravimeid tugevasti subsideeritud. See kulu on kahe aastaga kasvanud 50% ning tervishoiuminister Mihaly Kokeny sõnul on osaliselt süüdi ravimifirmad, kelle mõjul kirjutavad arstid välja järjest rohkem kalleid ravimeid, millel on odavamaid analooge.

Hetkel kuum