Euroliidu teederaha vajab järelevalvet

Tõnis Laks 31. märts 2004, 00:00

ISPA meede, mis osutas abi Euroopa Liiduga ühinemiseks, asendub liitumisjärgselt Ühtekuuluvusfondiga ning ISPA projektide nimekiri läheb automaatselt üle selle fondi nimekirjaks.

Ühtekuuluvusfondi abi transpordialal on Eestis koondatud riiklikele maanteedele, raudteedele, lennundusele ning sadamatele ja veeteedele. Projektide valikul lähtutakse Eesti ja ELi ühtsest transpordistrateegiast, kus prioriteet antakse meetmetele, mis võimaldavad ELi liikmesriikidega ühenduste arendamist, pikaajalist arengut, pidades eriti silmas raudteed ja kombineeritud transporti, regionaalsete raudteeühenduste rekonstrueerimist ja ühendamist üleeuroopalise transpordivõrgustikuga (TEN-T). Toetatakse projekte, mis kuuluvad TEN-T võrgustikku, ühendusi piki Pan-Euroopa transpordikoridore ja nn pudelikaelte eemaldamist võrgustikust. Põhimõtteliselt ei tohiks meetme kogumaksumus olla vähem kui 10 miljonit eurot, kuigi mõnel erandjuhul võidakse rahastada ka väiksema maksumusega meedet. Maksimaalne ELi abimäär on 85%.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil lasub transpordiprojektide rakendamise üldvastutus. Projektide rakendamine toimub rakendusüksuste kaudu, milleks on maanteeamet ja raudteeamet. Sellest aastast saavad rakendusüksuste õigused ka lennuamet ja veeteede amet. Projektide hanked on rahvusvahelised ja avatud.

Projekt peab olema hästi ette valmistatud, alates lähteülesandest. Juba kinnitatud lähteülesandesse hilisemate muudatuste tegemine põhjustab projekti rakendamise ajakava edasilükkumist. Projektdokumentatsiooni tehniline kvaliteet peab olema selline, et ehituse käigus poleks tarvis teha suuri muudatusi. Kuna kõik olulised projekti muudatused tuleb tellijaga ning Euroopa Komisjoni delegatsiooniga kooskõlastada, toob see taas kaasa venimise.

ELi abivahenditest rahastatavate projektide rakendamine on täpselt reglementeeritud. Neist eeskirjadest tuleb kinni pidada. Seda võib nimetada bürokraatiaks, kuid samas tagab see projekti eesmärkide kvaliteetse saavutamise ja väldib võimalikku rahade väärkasutamist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing