Ülo Toomsalu • 30. märts 2004 kell 6:19

PM: Tallinn tahab riigi käest rohkem raha teede paranduseks

Tallinn vajaks igal aastal riigi kaukast täiendavalt 300?400 miljonit krooni remondiraha, mida linn tahaks saada mootorikütuse aktsiisimaksust.

Tallinna abilinnapea Jüri Ratas ei mõista, miks riik oma pealinnast ei hooli ? linna tänavaid kasutab ju kogu riik. Vähe sellest ? linna läbivad transiidivood, siia on koondunud ka tööstus ja kaubandus, kirjutab Postimees.

Ratase sõnul peaks riik hakkama täitma teeseadust, mille järgi on ta kohustatud finantseerima kohalike maanteede ja tänavate hoidu.

Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppel täpsustab, et kohalike teede hoiuraha jaotuse omavalitsusüksuste vahel kinnitab majandus- ja kommunikatsiooniministri ettepanekul valitsus.

Seni on Tallinn pidanud teeremondil hakkama saama peamiselt oma rahaga ? parimatel päevadel mõned aastad tagasi, kui linn hoogsalt raha juurde laenas ja liigset vara maha müüs, küündis aastane tee-ehituse ja remondi eelarve 300 miljoni kroonini.

Samas on riik pealinnale viimase seitsme aasta jooksul andnud vaid 9,9 miljonit krooni kohalike teede remondiraha. 1999. aastal sai linn riigilt 8,3 miljonit ning mullu 1,63 miljonit krooni.

«Olen kütusemüüjatelt kuulnud, et pealinnas müüakse maha 60 protsenti autokütusest,» märkis Ratas. «Loomulikult ei taha me sama suurt protsenti riigi rahakotist, aga riik võiks igal aastal pealinna teedele kulutada 300?400 miljonit krooni.»

Abilinnapea hinnangul vajaks linn ideaalis igal aastal 600 miljonit kapitaalremondiks ja 400 miljonit ehituseks. Alles see pööraks teelagunemise trendi vastuvoolu ja pealinna teeaugud hakkaksid aasta-aastalt vähenema.

Hetkel kuum