Ülo Toomsalu • 31. märts 2004 kell 5:54

EPL: Toiduostu buum jääb tulemata

Kuigi eestlased on veendunud, et toidukaupade hinnad 1. maist tõusevad, ei sunni see teadmine neid kodukappe toiduvarusid täis ostma.

Et kodumaised toidukaubad mõnevõrra või tuntavalt kallinevad, arvab 81 protsenti eestlastest. Imporditud toiduainete kallinemist kardab vähem, 62 protsenti, selgus konjunktuuriinstituudi sellekuisest uuringust.

Samas kinnitasid vastanutest pooled, et pole toiduaineid varuks ostnud ega plaanigi seda teha. Kümnendik tunnistas, et on euroliitu astumisega seotud hinnatõusu kartuses kaupa ostnud ja kavatseb veel osta, kirjutab Eesti Päevaleht.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul võivad tulemuste taga olla finantspõhjused. ?Jõukas inimene ei osta, sest teda hinnatõus ei mõjuta, väikese sissetulekuga inimesel pole momendil vaba raha,? lausus ta.

Üle üheksa kümnendiku vastanuist oli veendunud, et tõuseb suhkru hind. Ligi pooled vastajad ennustasid maiustuste ja kondiitritoodete, piima, liha ja lihasaaduste kallinemist. Pakuti ka soola, jahu ja tangainete hinna tõusu.

?Hirmud ja ootused ületavad kindlasti tegelikkust,? märkis Josing. ?Kindlasti kallineb suhkrukilo jaehind 12-15 kroonini ning sellega seoses ka magusatooted. Teiste toodete osas on Euroopa Liidu mõju väiksem või olematu.?

Josingu sõnul on Eesti toiduainete hinda tulevikus raske ennustada: näiteks võib kütuseaktsiisi tõus mõjuda kaudselt, toidukaupade kaudu, aga samas paljude toodete osas konkurents turul tiheneb. ?Kindlasti tulevad turule veelgi aktiivsemalt näiteks Poola ja Leedu kaubad ning nende hinnatase on kohati odavam kui meie oma,? lisas ta.

Hetkel kuum