Jaapanis parim aasta pärast 1973

Raivo Sormunen 01. aprill 2004, 00:00

Tokio börsi liikumisi kajastav Nikkei 225 ja Topix indeks lõpetasid eile parima finantsaasta viimase kolmekümne ühe aasta jooksul.

Nikkei 225 sulgus 31. märtsil lõppeval Jaapani finantsaastal 11 715 ja Topix indeks 1179 punktil. Aastaga tõusu vastavalt 47% ja 50%. Indekseid juhtis edukalt halbu laene kustutanud pangandussektor, mille liikumist jälgiv IBNKS indeks kosus aastaga 110 protsenti.

Viimati kosus Nikkei 225 rohkem 1972/73 finantsaastal (64%), kui turgu toetas riiki katva kiirehitusprogrammi tutvustamine.

Eile olid uudisteagentuuri Bloomberg andmeil Jaapani börsil tõusjateks jaemüügifirmade ja pankade aktsiaid, kuna turul usuti, et täna avaldatav keskpanga ärikliima analüüs näitab, et Jaapani teenindussektor on esimest korda viimase seitse aasta jooksul optimistlikult häälestatud.

?Pikas perspektiivis on majanduse taastumine aktsiaturu jaoks peamine,? ütles Daiwa SB Investments fondijuht Koichi Ogawa. ?Ei saa eitada, et pangad on muutunud tugevamaks ja me oleme näinud juba üsna mõnda korralikku makromajandusnumbrit,? lisas ta.

?Jaapani aktsiaid on viimastel kümnenditel üle müüdud ja ma arvan, et võrreldes USA ja Euroopa aktsiatega on nad endiselt alahinnatud,? ütles uudisteagentuurile Reuters Cosmo Securitiesi strateeg Kenichi Azuma.

?Arvestades, et investorite mure pankade kasumite pärast on kahanenud ja välisinvestorid pole oma isu Jaapani aktsiatest täis saanud, arvan ma, et Nikkei võib juuniks tõusta kuni 14 500 punktini, kuigi mure Ameerika Ühendriikide ja Hiina majanduse pärast võib pärast seda hakata turule mõju avaldama,? möönis Kenichi Azuma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing