Naftatehase plahvatus kergitas bensiini hinda

Raivo Sormunen 01. aprill 2004, 00:00

Bensiini tulevikutehingute hind tõusis teisipäeval New Yorgi kaubabörsil vähemalt viimase 18 aasta kõrgeima tasemeni, kirjutas Bloomberg. Tõusu taga oli kütusefirma BP Texases õhku lennanud nafta rafineerimistehas.

Tegemist oli USA suuruselt kolmanda rafineerimistehasega, mis tootis 470 000 barrelit kütust päevas. Kuna läheneb suvi, mis on suur bensiini laristamise hooaeg, siis turul kardetakse, et ei suudeta täita tarbijate nõudlust kütuse järele.

BP kinnitas, et plahvatus polnud seotud terroristidega, ehkki USA Föderaalne Juurdlusbüroo teatas möödunud nädalal, et talle kättesaadava informatsiooni alusel on terroristid lubanud rünnata Texases asuvaid nafta rafineerimistehaseid.

Lisaks kardeti eile Viinis toimunud Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) koosolekut, kus otsustati, kas alandada tänasest nafta tootmiskvoote või ei.

?Teades, kui madalad on USA nafta laovarud, on plahvatus täielikult võitnud turu tähelepanu,? ütles Commerzbank Securitiesi naftaanalüütik Dave Thomas. ?See rafineerimistehas on üks suuremaid USA naftaga varustajaid. Iga rivist väljas olev tehas tekitab muret.?

Bensiini aprillikuu tulevikutehingu hind kerkis New Yorgis teisipäeval 1,775 dollarini gallonist (5,99 krooni liiter), mis on kõrgeim tase vähemalt 1986. aastast, millest alates Bloombergil on andmeid. Viimase aastaga on bensiini hind tõusnud 24 protsendi võrra.

Tõusvad bensiinihinnad teevad murelikuks USA praegust presidenti George W. Bushi, kes loodab, et teda novembris presidendivalimistel tagasi riigipeaks valitakse. Bensiini hinnatõus on meeltmööda aga demokraatide presidendikanditaadile John Kerryle.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing