Vargad ajavad autoomanikud lõksu

Tõnu Tramm 01. aprill 2004, 00:00

Sel esmaspäeval võtsid autoröövlid Pirita TOPi juurest relvataolise esemega ähvardades 1982. aastal sündinud Iljalt kolm aastat vana Opel Astra, lisaks jäi mees ilma ka mobiiltelefonist. Kahjusummaks hindas kannatanu 130 000 krooni.

Selle juhtumi kohta on politseil oma versioon, mida uurimise käigus ei soovitud lähemalt kommenteerida. Selge olevat aga see, et tegemist pole elanikkonda ähvardava uue autoröövide lainega. ?Et röövitud autot hiljem turustada, peab olema tegemist väga hea ja kalli autoga, mida 2001. aasta Opel Astra nüüd küll ei ole,? lausus autojälitusega tegeleva varavastaste kuritegude talituse politsei juhtivinspektor Margo Rumask.

Tema sõnul olid autoröövid Eestis popid aastatel 1995?1996, nüüd võib neid juhtumeid ühe käe sõrmedel üles lugeda. ?Tänavu oli tegemist esimese autorööviga, mullu oli neid vaid kaks,? nentis Rumask, kelle sõnul on hoopis suuremaks probleemiks vargused, mille juures kasutatakse üha erinevamaid trikke.

Rumaski sõnul puutuvad nad pea igal nädalal selle probleemiga kokku ja paljuski on süüdi inimesed ise, kes ei oska hätta sattudes oma vara eest hoolt kanda. Möödunud nädalal jäi üks meeskodanik ilma auto tagaistmel lebanud kotist, kus oli sees 100 000 krooni sularaha. Auto oli pargitud kaubanduskeskuse juurde ja naastes avastas mees, et auto kumm on tühi. Ta läks hetkeks autost eemale, kuid meelesegaduses jättis uksed lahti ja naastes oli kott kadunud. See on viimasel ajal üsna tüüpiline skeem, mistõttu soovitas Rumask inimestel kasvõi natukenegi loogiliselt mõelda.

?Ega kumm ei lähe niisama heast peast tühjaks. Kui sõidad poodi ja kõik on korras ning tulles tagasi on kumm tühi, siis juba see fakt iseenesest peaks tegema ettevaatlikuks. Ja kui hakkad rehvi vahetama, tasub alati auto uksed lukku panna ning enda ümber ringi vaadata. Vargad on sealsamas läheduses ja passivad peale hetke, mil omaniku tähelepanu on hajutatud,? selgitas Rumask.

Säarased vargad tegutsevad reeglina avalikes ja rahvarikastes kohtades, kus autoomanik ei oska vähimatki halba aimata. Sama skeemi lõksu langes mõni aeg tagasi ka Äripäeva fotograaf, kelle autol oli kumm tühjaks lastud ja ajal, mil ta ratast vahetas, viidi tagaistmelt ära kogu fototehnika koos sülearvutiga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing