Altkäemaksu andja süüdistab ametnikke enda provotseerimises

Peeter Raidla 02. aprill 2004, 00:00

Vastavasisulise taotluse esitas süüdistaja rollis olev Tallinna prokuratuuri juhtivprokurör Kristel Siitam-Nyiri, kelle arvates oleksid need tunnistused heitnud liigset valgust kaitsepolitsei töömeetoditele, mida saab käsitleda riigisaladusena.

Pärast Tallinna linnakohtu istungi lõppemist sõnas Jegorov, et kohtus tunnistusi andnud varem kapo palgal olnud tolliametnik Janek Litov rääkis end tema arvates sisse.

?Litovi ütlust mööda olevat teda pühapäeval (eelmise aasta 5. mail) kodust välja astudes oodanud maja ees kapo ülemkomissar Tõnu Miilvee, kellele olevat juba eelnevalt teada minu väidetav kavatsus altkäemaksu anda. Isegi kui mul see kavatsus oleks olnud, ei saanud sellest keegi peale Litovi enda teada,? kommenteeris Jegorov tunnistaja sõnu. ?Kusjuures Litov ise on sama päeva ülekuulamisel tunnistanud, et ta polevat meie eelmisel päeval aset leidnud kohtumisel päris täpselt aru saanud, mida ma tahtsin,? lisas ta.

Enne seda, kui Litov ja maksuametis töötav Kristi Paju kinniste uste taga tunnistusi andsid, vaadati kohtusaalis üle viimased salaja filmitud videolindid, kus oli näha kahel korral 100 000 krooni üleandmine Jegorovilt Litovile.

Jegorov tunnistas, et kokkuleppel Pajuga pidi ta talle üle andma ühtekokku 450 000 krooni.

Jegorov väitis endiselt, et Litov oli teda altkäemaksu andmisele provotseerinud. Altkäemaksu oli Jegorov andnud seetõttu, et kiirendada tubakafirma TRC suhtes algatatud maksurevisjoni. Jegorovi kinnitusel pole aga maksuametist nüüd juba 11 kuu jooksul tulnud ühtegi kirja selle kohta, millega see revisjon lõppes.

Ühel lindil oli ka salvestus, kus Litov nõudis Jegorovilt oma vahendustegevuse eest miljon krooni. Samuti oli näha Jegorovi tegevus Litovilt saadud arvuti flopiketta kahjustamisel ning see, kuidas Litov andis Jegorovile tagasi maksuameti poolt TRCs korraldatud läbiotsimisel ära võetud kaks vihikut.

Kohtuistung jätkub aprilli lõpus ning kohtu määruse kohaselt kutsutakse siis tunnistama ka kapo ülemkomissar Miilvee.

Jegorov on pöördus hiljti abipalvega Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni poole, et see aitaks tuvastada kapo provokatiivset tegevust tema suhtes.

Erikomisjoni liige Ain Seppik ütles, et tema ei ole veel Jegorovi avaldust näinud. Samas ta lisas, et Riigikogu erikomisjon võtab oma menetlusse üksnes need kaebused, mis puudutavad julgeolekuasutuste jälitustegevust. Kui on aga tegu kuriteo matkimisega, siis peab sellega tegelema prokuratuur. Seega peab komisjon esiti otsustama, kumma juhtumiga on tegu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:19

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing