Maksuvõlglaste tabel täieneb

Anne Oja 02. aprill 2004, 00:00

Inspektsioon leidis 17. märtsil, et maksu- ja tolliametil tuleb vaideotsused avaldada igaühele ilma maksumaksja nõusoleku ja teadmiseta, kui vaideotsuste kohtusse kaebuse tähtaeg on kaebust esitamata möödunud. Lisaks leidis inspektsioon, et tuleb avaldada maksuotsused selles osas, mis ei kuulu maksusaladuse alla, sh juurdemääratud maksusummad maksumaksjate kaupa.

?Maksukorralduse seadus ei nimeta seejuures ühtegi kitsendavat sätet maksuotsuste ja nende peale tehtud vaiete lahendamisel tehtud otsuste avaldamisel,? seisab andmekaitse inspektsiooni otsuses. Seadus lubab maksuvõlga avaldada pärast maksuotsuses näidatud tasumise kuupäeva möödumist.

Andmekaitse inspektsioon põhjendas oma otsust demokraatliku ja sotsiaalse õigusriigi ning avatud ühiskonna põhimõtetega, kus avalikkusel peab olema võimalus kontrollida avalike ülesannete täitmist. Hetkel koostab inspektsioon andmebaasi, et võrrelda isikukaitset ja avalikustamist Euroopa Liidu liikmesriikides, kus mõnes on kogu informatsioon maksurikkumiste kohta avalik.

Andmekaitse inspektsiooni juht Urmas Kukk ütles, et kontrollib maksuvõlglaste avaldamist maksuameti koduleheküljel iga päev, sest maksuvõlglaste suure arvu tõttu avalikustab maksuamet neid jõudumööda.

?Siin ei saa olla mingeid kokkuleppeid andmekaitse inspektsiooni ja maksuameti vahel,? rääkis Kukk.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Avo Rõõmussaar ütles, et maksuamet avaldab nüüdsest maksuvõlglaste nimekirjas fakti jõustunud vaideotsuse kohta. ?Selliste andmete väljastamine on igati kooskõlas meie seisukohaga maksusaladuse kaitsest,? märkis Rõõmussaar. Ta lisas, et kohtus vaidlustamata maksuotsuste avalikustamine kahjustab maksuhalduri hinnangul maksumaksja õigust maksusaladuse kaitsele.

Maksuameti selgituse kohaselt on tavaline maksuvõlg avalik kohe pärast võla tekkimist, kuid maksurikkumise korda saatnud maksumaksjad saavad võrreldes teiste maksumaksjatega soodustusi. Maksudest kõrvalehiilimise või valesti arvutamise puhul tõlgendab maksuamet maksuvõlga võlana alles siis, kui maksuotsuses näidatud tasumise kuupäev on möödunud, ehkki nõuab intressi alates maksurikkumise toimumisest.

Varem on maksuamet avaldanud survet, et maksumaksjad juurdemääratud maksusummad kaebust esitamata kohe ära maksaksid. Vaidlejate puhul avaldas maksuamet võla suuruse ametlikus võlglaste nimekirjas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing