Tõnis Arnover • 2. aprill 2004 kell 7:45

Venelastelt võetakse meeleavaldusvabadus

Venemaa Riigiduumas läbis esimese lugemise seaduseelnõu, mille on esitanud Ühtne Venemaa ja mis tahab keelustada meeleavaldused avalikes kohtades.

Igasugust protestiaktsiooni kõikvõimalikes avalikes kohtades käsitatakse kriminaalkuriteona. See-eest lubab seaduseelnõu inimestel end välja elama minna linnast välja loodusesse, kuid selgi juhul tuleb neil vähemalt 10 päeva enne seda kohalikelt võimudelt luba hankida. Loa andmisest võidakse keelduda, kui see ei ole kooskõlas ?üldise moraaliga?. Mida see tähendab, seadus ei täpsusta, kirjutab Dagens Nyheter.

Venemaa inimõigusorganisatsioonide sõnul on kavandatav seadus vastuolus Venemaa põhiseadusega. Kui Jabloko esindajad üritasid duumahoone juures loosungi all ?Ei politseiriigile? protesti avaldada, nabis miilits nad kiiresti kinni.

Hetkel kuum