Maaklerilt tasub küsida kinnisvara omandivormi

Enn Tosso 05. aprill 2004, 00:00

Pindi Kinnisvara turundusjuhi Peep Soomani sõnul on just paarismaja või ridamaja ostmisel kõige olulisem uurida, kas tegemist on mõttelise osa või reaalosaga.

Soomani sõnul sõltub omandivormist juriidiline suhe teiste omanikega. Kindlasti tuleks sõlmida kasutuskord ühiskasutuses olevatele asjadele.

?Kui on kahe pere peale maja ning tegemist on mõttelise osaga ning kasutuskorda pole, siis võib pahatahtlik kaasomanik tulla ja kasutada teise poole kinnisvara ning juriidiliselt on kõik korras,? räägib Sooman.

Ta rõhutab ka asjaolu, et võõrandamisel ei tule varem sõlmitud kasutuskord kaasa, vaid tuleb sõlmida uus kasutuskord. Paarismaja puhul tuleb uurida ka krundi kasutuskorda. Igal juhul tuleb krunt ära jagada, et hiljem ei tekiks probleeme, soovitab Sooman.

Paarismaja või ridamaja ostes tuleb arvestada ka sellega, et teistel omanikel on eelisostuõigus, kui majas on alla kuue omaniku. Soomani sõnul on paarismaja puhul teisel poolel igal juhul ostueesõigus, sest seal on ainult kaks osa. Isegi kui teine omanik on kinnitanud, et ta ostueesõigust ei kasuta, võib ta seda siiski kahe kuu jooksul teha, räägib Sooman.

Uude majja korterit ostes on oluline küsida parkimise kohta. Sageli on näiteks parkimiskoht võimalik soetada lisatasu eest. Oluline on oma kodu kujundamisel võimalus kaasa rääkida nii planeeringu kui ka siseviimistluse osas, sest ehituse algfaasis on kliendil siinkohal palju valikuid, räägib Arco Vara turundusjuht Kadri Lindpere.

?Sageli pakub arendaja ka erinevaid siseviimistluspakette, mille hulgast saab samuti maakleriga koostöös endale võimalikest sobivaima valida. Maakler informeerib ka ajagraafiku osas: mis ajani on neis küsimustes koostöös arendajaga vastavaid muudatusi võimalik läbi viia,? räägib Lindpere. Tema sõnul võib maaklerilt küsida ka erinevate turul pakutavate finantseerimisvõimaluste, samuti piirkonda plaanitava arendustegevuse, infrastruktuuri arengu ja muu sellise kohta. ?Kindlasti tuleks läbi rääkida täpne hoone valmimisaeg, osapoolte kohustused ning vastutus ja ehitusgarantii tingimused,? rõhutab Lindpere.

Uus Maa üüripindade maakleri Annika Leeti sõnul tuleks üürikorterit vaatama minnes kindlaks teha, millised on üürimisega kaasnevad kulud. Kui suur on deposiit, vahendustasu jne.

Tema sõnul on oluline uurida, mida üürisumma sisaldab ja mis sellele lisandub. Lepingus tuleb üksikult välja tuua, mille eest maksab üürnik ja mille eest omanik (näiteks lisaks üürisummale maksab üürnik elektri, vee, telefoni, kaabeltelevisiooni eest; omanik maksab kütte, turvasüsteemi, maja haldustasu, prügiveo eest). Oluline on kindlaks teha, milline mööbel jääb sisse, milline viiakse välja ja see ka lepingusse kirja panna, küsida kommunaalkulude väljavõtet eelmiste kuude kohta, et saada aimu, millistest summadest on jutt, selgitab Leet.

 • Siiri Maask, Ober-Haus Kinnisvara tegevdirektori asetäitja:
  Vanemates majades oleks oluline teada kogu maja tehnilist seisukorda ? ehitusaasta, millal ja kas on uuendatud-vahetatud püstikud, küttesüsteem, ja katus. Samuti on väga tähtis toimiva ühistu olemasolu, vajadusel oleks hea saada informatsiooni otse ühistult. Üldjuhul on toimiva ühistu olemasolu näha ka maja olukorrast ? fassaad, millises korras on üldkasutatavad ruumid nagu trepikoda ja maja krunt. Korraliku ja toimiva ühistu puhul on üldiselt hoone juba tehtud või kavandatavate korrastustööde märke ka näha: üldjuhul on need majad n-ö kaasajastatud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 14:20
  Otsi:

  Ava täpsem otsing