Tööturunumber tõstis USA börsi

Raivo Sormunen 05. aprill 2004, 00:00

USA märtsikuu tugev tööturunumber julgustas reedel aktsiaid ostma, kuna investorite usk riigi majanduse taastumisse suurenes märgatavalt.

Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetas nädala viimase päeva 10 470 punktil ehk 0,9% plussis. Peamiselt tehnoloogiasektori liikumisi kajastav Nasdaqi koondindeks tõusis koguni 2,1% ning peatus 2057 punktil. Turgudele andis tõuke USA tööturuameti teatavaks tehtud märtsikuu töötururaport. Põllumajandussektorit arvestamata kasvas USAs möödunud kuul töökohtade arv 308 000 võrra. Kuna keskmise ootused püsisid CBS Marketwatchi andmeil kõigest 122 000 peal, pakkus tööturg esimest korda viimase viie kuu jooksul turule põhjust rõõmustamiseks.

?Ilmselt oli see väga korralik number, aga ma olen rohkem mures, kuidas vaatab selle peale USA keskpank,? ütles Miller Tabaki aktsiaanalüütik Peter Boockvar. ?Keskpank tõenäoliselt tõstab intresse augustis, võib-olla ka varem. Kuid turud ei tõuse intressitõstmise tsükli ajal,? lisas Tabak.

USA turud kardavad, et väga head makronumbrid võivad panna keskpanga selleni tõstma intresse prognoositust varem. Baasintressi tõstmine tähendab aga raha kallinemist, mis võib negatiivselt mõjutada nii tarbimist kui ka ettevõtlust. Kõik pole aga päris sama meelt.

?Kui majandus kosub, võime näha tõepoolest rõhku intresside osas, aga mitte nii suurt, et see pidurdaks majanduse taastumist või mõjuks halvasti ettevõtete kasumitele,? ütles Straszheim Global Advisorsi president Donald Straszheim. ?USA keskpanga baasintress on hetkel 1%. Kui see intress ka kahekordistuks, oleks see endiselt madal,? arvas Straszheim.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:20

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing