SLÕL: Euroopa Liit teeb Aasia kauba kallimaks

05. aprill 2004, 08:27

Maist kergitab kuni 15protsendiline kaitsetoll jalgrataste, koduelektroonika, sporditarvete ja muu väljaspool Euroopa Liitu toodetud kauba hinda.

Äsja ilmus SL Õhtulehes elektroonikamüüja Euronicsi suur reklaam, kus muu hulgas pakuti ostjaile Sony videokaamerat. Kaamera juurde oli kirjutatud: «Alates 1. maist lisandub kuni pluss 14 protsenti.»

Nimelt toob ELiga liitumine kaasa Aasias ja mujal väljaspool Euroopa Liitu toodetud kaupade hinnatõusu, sest liit kaitseb oma tootjaid odavamate konkurentide eest kaitsetolliga.

Samas lehes oli ka elektroonikamüüja OnOffi reklaam, mis siiski digitaalfotoaparaadi ostjat hinnatõusu eest ei hoiatanud. Küll aga teab Sikupilli keskuse OnOffi juhataja Margus Kalvet, et tollimaks lisatakse kõigile Aasias toodetud digi- ja videokaameratele ning pleieritele. «Need aparaadid pannakse kokku väljaspool ELi. Aga näiteks Sony ja Panasonicu telerid ei lähe kallimaks, sest neid koostatakse põhiliselt Poolas ja T?ehhis,» selgitas ta.

Kalvet ei usu, et hinnatõus nii järsk tuleb. «Üsna võimalik, et kauplused proovivad siseressursside varal hinnamuutust leevendada. Vaevalt, et ka inimesed pärast 1. maid nii ära kohkuvad, et enam ükski Aasias toodetud seade kaubaks ei lähe,» nendib ta.

Firma Trek jalgrattaid müüva Rademar Spordi Sikupilli kaupluse juhataja Heiki Kuusmann kinnitab, et neil on selleks aastaks rattad juba varutud, kuid uus partii tuleks kindlasti kallim. «Treki pannakse kokku Aasia riikides. Ainult kallimaid võistlusrattaid koostatakse Euroopas,» nendib Kuusmann.

Rahandusministeeriumi avalike suhete juht Indrek Raudjalg märgib, et tema teada hakkab kolmandas riigis toodetud videokaamerale kehtima näiteks 4,9- ja jalgrattale 15protsendiline tollimaks. «Lisanduv tollimaks ei pruugi aga otseselt tähendada hinnatõusu. Konkurentsi tingimustes on ka muud faktorid, mis kauba hinda mõjutavad. Kui võrdleme näiteks hindu meie ja Euroopa poodides, on sageli Euroopas tehnika isegi odavam.»

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing