6. aprill 2004 kell 7:31

USA turgudel väikeettevõtete aktsiaindeks kõigi aegade kõrgtasemel

USA aktsiaturgudel kerkisid aktsiate hinnad eile kolmandat järjestikkust päeva, eriti suurt huvi on tuntud viimasel ajal väiksemate ettevõtete aktsiate vastu.

S P 500 indeks <GR#US.^SPC> kerkis 0,77 protsendi võrra 1150,57 punktini. Kahe aasta kõrgtasemest jäi puudu alla kaheksa punkti.

Väikeste ettevõtete aktsiate hinnaliikumist peegeldav Russell 2000 indeks kerkis aga kõigi aegade kõrgeimale tasemele 606,39 punktini. Eelmine rekord on ajast, mil olid kõrgtasemel enamik olulisemaid aktsiaindekseid ehk 2000. aasta märtsis. Väiksed on need ettevõtted küll USA mõistes. Indeksisse kuuluvate ettevõtete turuväärtuse mediaan on 500 miljonit dollarit ehk 6 miljardit krooni. Aga Eesti ettevõtetest mahuks indeksisse Hansapanga ja Eesti Telekomi aktsia ning suure tõenäosusega ka Norma.

?Me oleme S P 500 indeksiga vähem kui ühe protsendi kaugusel veebruari kõrgtasemest, mis on hea signaal,? lausus ajalehele The Wall Street Journal investeerimisfirma Rydex Investment börsil kaubeldavate ettevõtete osakonna juht Stephen Sachs. Nüüd on küsimus selles, kas ettevõtete kasumiaruanded, eriti kasumimarginaalid ja nägemused ülejäänud aastaks suudavad aktsiate hindu kergitada, lisas Stephen Sachs.

Aga New Yorgi börsil valitses samal ajal närvilisus. Langevate hindadega aktsiaid oli kerkivatest rohkem. Suuremate kukkujate hulgas oli kinnisvarainvesteerimisfondid, kelle poolt pakutavad rasvased dividendid pärast võimalikku intressiaseme tõusu ei tundu enam nii atraktiivsed.

Juhtivaktsiate hinnaliikumist peegeldav Dow Jonesi tööstuskeskmine <GR#US.^DJI> kerkis 0,84 protsendi võrra 10 558,37 punktini, peamiselt tehnoloogiasektori indeksiks peetav Nasdaqi koondindeks <GR#US.^IXIC> 1,07 protsendi võrra 2079,12 punktini.

Hetkel kuum