Kolme elu saksofonile

Madli-Liis Parts 08. aprill 2004, 00:00

Kuldselt läikiv saksofon hakkab laval elama korraga kolme erka elu. Kolm hinnatumat Eesti tenorsaksofonisti kohtuvad järgmisel nädalal selleks, et ühiselt improviseerida ja tutvustada publikule jazzsümfooniat.

Jazzikevade kulminatsiooni Jazz-kaare festivali vahetul eelõhtul annavad Tallinnas, Tartus ja Pärnus kontserdi isikupärase loojakäekirjaga saksofonigurud Villu Veski, Lembit Saarsalu ja Raivo Tafenau, kes argielus saavad tõenäoliselt harva võimaluse samal laval koos üles astuda.

Villu Veski triivib viimased aastad maailmamuusika lainel, olgu siis tegemist Hawaii eksootika või Põhjamaa karguse sulatamisega. Mitme rahvusvahelise koosseisuga musitseeriva Raivo Tafenau lähiminevikku kuulub tunnustus bossaplaadi ?Ice on Ipanema? ja leedu lauljatari Nedaga salvestatud ?The Snow Queen? eest. Talvel neljandat lava-aastakümmet tähistanud Lembit Saarsalu on mitmekülgne meister-instrumentalist, kelle tänavust hooaega jääb meenutama tänuväärne uus algatus ? RainbowJazzi festival Tartus.

Kontserdi esimese osa peateosena kõlab Soome tuntud helilooja ja jazzmuusiku Heikki Sarmanto 9osaline süit ?Hearts? sümfooniaorkestrile ja jazzansamblile. Selle teose on kriitikud tituleerinud põhjamaise jazzi nurgakiviks. Teadaolevalt saabub Eestisse ka teose autor.

Õhtu teine osa tõotab kirevust meloodiais ja rütmides, sest Saarsalu, Veski ja Tafenau ärgitavad üksteist küll jazziklassika ja ballaadide, küll bossa ja maailmamuusika lainele. Tänu muusikute erinevale kogemusele ja stiilitunnetusele võib tuttavatest viisidest tekkida üllatuslikke kõlamustreid. Kolme saksofonisti toetab nende improvisatsioonirännakutel trio noorema põlvkonna edukatest jazzmuusikutest: Mihkel Mälgand kontrabassil, Jürmo Eespere klaveril ja Tanel Ruben löökpillidel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing